D.I.C. Veritas

Politika, Hina, 21.02.2020, Troje poslanika SDSS napustili Sabor posle teških reči

ZAGREB – Poslanici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) napustili su danas sednicu nakon žestoke polemike i teških reči u vezi sa izglasavanjem Predloga zakona o popisu stanovništva, koje je u Hrvatskoj planirano za proleće naredne godine.

Glasanje o tom i drugih dvadesetak predloga zakona je odloženo za naredni petak, saopštio je predsednik parlamenta Gordan Jandroković nakon što su ga, kako je rekao, poslanici iz manjinskih stranaka obavestili da žele da održe dodatne konsultacije.

Sve je počelo tokom izjašnjavanja o amandmanima koje je na zakon o popisu stanovništva podneo Klub manjina.

Amandmane je prvo odbio vladin predstavnik, pa zastupnici, a onda je Vladimir Bilek zatražio pauzu da bi se poslanički klub manjina dogovorio o načinu glasanja o samom zakonu, prenosi Tanjug.

Temperaturu u Saboru je, prenela je Hina, dodatno podigao Hrvoje Zekanović (Hrast) izjavom da će biti zanimljivo pratiti kako će „hrvatsko-srpska trgovačka koalicija” rešiti nastali problem i hoće li udovoljiti Miloradu Pupovcu (SDSS) i njegovoj, kako je rekao, „ekipici”.

„Možda bi najbolje bilo da se popisivanje radi u Srbiji, pa da Pupovac nema troškova prevoza ljudi”, izjavio je Zekanović utvrdivši kako „preti velika opasnost da će, zahvaljujući ovom zakonu i spomenutoj koaliciji, sutra u Vukovaru možda biti nešto više Srba nego što ih stvarno ima”.

Predsednik Sabora ga je upozorio da klub ne zove „društvancem”, poručio da su mu njegove konstrukcije neprihvatljive, ali mu neće dati opomenu jer „svako govori kako smatra da je najbolje, a građani će proceniti”. Zastupnike je u nekoliko navrata pozvao da ne budu nekorektni i uvredljivi prema kolegama.

Gordan Maras iz opozicionog SDP je ocenio da je Jandroković trebalo da reaguje i Zekanoviću oduzme reč, a njegov stranački kolega Peđa Grbin je rekao da je Zekanović ponovo nekorektan i da mu je vređanje pripadnika manjina postalo uobičajeno ponašanje.

Jandroković je odgovorio da je teško balansirati između slobode govora i odbrane dostojanstva druge osobe, manjine i naroda.

Reagovao je i Pupovac koji je rekao da je: „Hrvoje Srboljub Zekanović pokazao zbog čega Klub manjina smatra da su ova dva amandmana trebalo da budu prihvaćena. Zbog reči koje je uputio smatramo da ne postoje pretpostavke da se može nastaviti sa radom u Saboru”.

Nakon toga je troje poslanika SDSS napustilo salu.

Zekanović je istrajao u svojim izjavama, a Miro Bulj (Most) poručio je da je glasanje pokazalo „kakva je trgovačka koalicija koja je nanela toliko štete, a indigo će biti popis stanovništva”.

Prethodno parlament je odbio amandmane Kluba manjina kojima se tražilo da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više maternjih jezika i amandman koji se tiče imenovanja popisivača iz redova manjina.

Državni sekretar Ministarstva finansija Zdravko Zrinušić tumačio je da se svako može slobodno izjasniti o maternjem jeziku, a uvođenje „dva modaliteta” u rezultatima obrade moglo bi dovesti do nepouzdanih i nejasnih odgovora i posledično neuporedivosti podataka u odnosu na ranije popisne podatke.

Kad je reč o popisivačima, Zrinušić kaže da Državni zavod za statistiku kod svakog popisa izrađuje uputstva u kojima precizno definiše uslove za popisivače, pa će tako biti i ovaj put.

Poslanik italijanske nacionalne manjine Furio Radin je rekao da Zekanović ima ksenofobične stavove, pogotovo prema nekim nacionalnim manjinama, a ako, kako je rekao, imaš prema jednoj nacionalnoj manjini, onda imaš protiv svih nacionalnih manjina.

„Mi smo doneli kao klub zaključak da ako ne budu prihvaćeni ti amandmani, da nećemo glasati za taj zakon. Ja ću glasati protiv tog zakona bez obzira na to hoće li biti usvojeni amandmani ili ne. Ovaj zakon ne menja ništa u odnosu na prošli, koji nije bio dobar. Dobili smo ga na sto dva minuta pre nego što je trebalo biti rasprava. Ovaj zakon ima direktne posledice na sudbinu nacionalnih manjina jer određuje na primer gde će nacionalne manjine imati zastupne kvote itd”, kazao je Radin.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.