D.I.C. Veritas

Politika, HINA, 27. 07. 2022, Hrvatska apeluje na Austriju da vrati skinuti grb u Blajburgu

ZAGREB, BEČ – Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je u Beču da je Hrvatska apelovala na austrijsku izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima za vraćanje, kako je rekao, ”hrvatskog istorijskog grba na spomen-kamen Počasnog blajburškog voda na Blajburgu”.

Ministar se tokom radne posete Beču sastao sa svojim austrijskim kolegom Aleksanderom Šalenbergom s kojim je, kako je prenela agencija Hina, između ostalog, razgovarao ‘‘o za Hrvatsku osetljivom pitanju, a to je uklanjanje istorijskog grba s prvim belim poljem na Blajburgu”.

„Iako mi znamo da je to pitanje savezne zemlje i lokalnih vlasti, ali sam svejedno ipak apelovao na izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima kako bi se taj grb vratio na način da se pojasni da je to istorijski grb i da ga ne treba dovoditi u vezu s režimom za vreme Drugog svetskog rata”, rekao je Grlić Radman.

Grb, koji se nalazio na privatnom posedu austrijskog udruženja Počasni blajburški vod, uklonjen je u maju, a hrvatsko ministarstvo je reagovalo protestnom notom u kojoj je istaklo da je „sam grb vekovima bio sastavni deo heraldike Habsburške Monarhije i kao takav često je istican na raznim istorijskim građevinama i u raznim spisima, stoga nema i ne može imati protivustavne konotacije”, navodi Hina a prenosi Tanjug.

Takođe je navedeno da je „proglašenje istorijskog hrvatskog grba fašistickim simbolom nepotrebno naštetilo ugledu Republike Hrvatske”, te da takvo tumačenje Hrvatska „najoštrije odbacuje”, prenela je agencija.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.