D.I.C. Veritas

Политика, Спутњик, 07.08.2020, Обележено 25 година од страдања Срба на Петровачкој цести

У Јањилама код Босанског Петровца данас је обележено 25 година од злочина над Србима у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“, када су хрватски „мигови“ бомбардовали колону српских избеглица на Петровачкој цести и убили 10 цивила.

Међу страдалима на Петровачкој цести било је четворо деце и 21-годишња девојка.

Код Спомен-крста на Петровачкој цести положени су венци, а парастос је служио епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, преноси РТРС.

Владика је поручио свима онима који су немајући Бога у себи починили овај злочин, а чија имена нису позната људима, да су позната самом Господу, у којега нема тајне и све сакривено бива јавно и обелодањено.

Злочиначка војно-полицијска акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, као и јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима Веритаса, током „Олује“ из домова је протерано је више од 220.000 крајишких Срба, а у евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.