D.I.C. Veritas

Politika, Tanjug 05.08.2018, U Kninu obeležen dan kad su Srbi proterani iz Hrvatske

KNIN – Centralna proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja u Kninu protiče smirenije u odnosu na prethodne godine, bez uobičajene histerije i uočljivih simbola ustaštva, prenose hrvatski mediji.

Proslava se, kako navode, održava u trenutku kada se Hrvatska, najmlađa članica EU, suočava sa velikim privrednim i demografskim problemima, ali i povećanim tenzijama u odnosima sa Srbijom.

Iako se strahovalo da bi predstavnici državnog vrha Hrvatske, posebno premijer Andrej Plenković, mogao biti izviždan danas u Kninu, to se nije dogodilo.

Na insistiranje hrvatskih veterana, naime, ove godine je promenjen Protokol proslave, pa su obraćanja zvaničnika vraćena na centralni gradski trg, gde su svojevremeno zvužduke i bojkot doživeli nekadašnji premijer Zoran Milanović i predsednik Ivo Josipović.

Najveća pažnja poklonjena je preletu borbenih aviona I helikoptera, među kojima su bila I dva izraelska, tipa F16.

Minitar odbrane Damir Krstičević je tim povodom ocenio da je „Domovinski rat nešto najbolje”.

„Mi rat nismo započeli, mi smo se branili i posle oslobodili Hrvatsku. Oluja je kruna svih pobeda u Domovinskom ratu. Domovinski rat je nešto najbolje, ujedinio nas je i pokazao da kad smo zajedno, imamo zajednički cilj, nema toga što ne možemo napraviti”, rekao je Krstičević.

Upitan ko je dogovorio da danas u sklopu svečanosti izraelski borbeni avioni F-16 prelete Knin, Krstčević je odgovorio:

„Svi smo dogovorili, hrvatska vlada. Vidimo da danas imamo sigurnosne rizike, bitno je da smo zajedno i vidite – Hrvatska ima prijatelje i saveznike”.

„Izraelski F-16 iznad Knina je dokaz savezništva, partnersva Izraela, SAD-a i Hrvatske, bili su tu i naši drugi partneri, prijatelj iz NATO-a, što je jako važno. Vidite da razvijamo hrvatsku vojsku, gradimo sistem sigurnosti, gradimo sigurnosno okruženje, jačamo, očvršćujemo naše odnose s našim saveznicima i ono najbitnije – čuvamo, štitimo hrvatske nacionalne interese”, rekao je ministar odbrane.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.