D.I.C. Veritas

Политика, Танјуг, 06.07.2019, Станови у Убу за 20 избегличких породица

УБ – У Убу је данас своје стамбено питање решило 20 избегличких породица које су се уселиле у зграду изграђену у оквиру Регионалног стамбеног програма, а том приликом представници државе, међународних донаторских организација, града Уба и Комесаријата за избеглице пожелели су им да у становима остану што дуже и у њима почну нове животе.

Први потпредседник Владе Републике Србије и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Ивица Дачић нагласио је да је Србија чврсто на путу придруживања Европској унији, а да су донације за стамбени програм доказ помоћи ЕУ Србији и разумевања за наша страдања.

„Овде смо да славимо живот и ваш нови почетак у сигурној будућности за коју сви радимо”, поручио је Дачић избегличким породицама којима су уручени кључеви новоизграђених станова.

Он је оценио да Србија посвећено ради на решавању потреба избеглица па и на изградњи станова за решавање потреба избеглица и навео да је до сада усељено 3.528 корисника, а да се станови града на још 40 локација.

Шеф делегације Европске комисије у Србији Сем Фабрици оценио је да се Регионални стамбени програм спроводи врло успешно и истакао да је Србија успела да искористи 60 одсто од 300 милииона евра колико је за овај регионални програм који обухвата више држава издвојено.

„Овај регионални програм је израз колико су грађани Европске уније блиски грађанима Србије и како се боримо да помогнемо”, рекао је он и додао да је за 20 породица који су добили станове нада за нову будућност, преноси Танјуг.

У име општине Уб која је изградњу зграде подржала са 14 милиона динара народна посланица Ивана Николић пожелела је породицама које су добиле кључеве станова да уполове у нове животе и истакла да је ово доказ да држава Србија и општина Уб мисле на њих. У додели кључева избегличким породицама учествовао је и председник општине УБ Дарко Глишић.

Заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији Џозеф Мелот изразио је сигурност да станови нису само нови домови него и прилика да 20 породица поново изгради своје животе.

„Надам се да ће програм наставити да се спроводи јер је он прави пут да се сва средства утроше на добробит оних који чекају свој кров над главом”, рекао је он и пожелео корисницима дуг, успешан и срећан живот у новим домовима.

У име избегличких породица окупљенима су се обратили Милана Николић, која као избеглица из Републике Српске Крајине живи у Убу од 1995. године као и најстарији од њено троје деце Андреј који су захвалили што са добијањем новог крова над главом за њих почиње нови живот.

Комесар за избеглице Владимир Цуцић поручио је да се не верује онима који причају већ онима који имају шта да покажу и приметио да Србија и Уб имају шта да покажу.

Пошто су испред зграде као и на другим сличним местима и у Убу посађени косовски божури он је поручио породицама да их негују и да се бокоре као што се и божури бокоре.

Како се данас у оквиру Регионалног стамбеног програма у Србији се у следећих месец дана може очекивати отварање још осам зграда.

Грађани земаља Европске уније овај програм финансирају са 82 одсто средстава, а за изградњу данас отворене стамбене зграде у Убу потрошено је 415.690 евра донаторских средстава.

Србија помаже и збрињава све избегле

Србија посвећено ради на пружању помоћи и збрињавању свих избеглих са простора бивше Југославије, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић у Убу, на церемонији уручења кључева избегличким породицама.

Кључеви за 20 станова уручени су избегличким породицама из БиХ и Хрватске и у њима ће трајно бити збринуто 60 корисника.

Како је Дачић истакао, Регионални стамбени програм, у оквиру кога су изграђени станови, обезбедио је средства за решавање стамбених потреба за више од 7.000 избегличких породица, а до сада је у оквиру њега стамбено збринуто 3.528 избегличких породица.

Према Дачићевим речима, Србија чврсто стоји на путу придруживања Европској унији, а додељивање средстава за Фонд Регионалног стамбеног програма представља доказ помоћи Европске уније Србији, али и разумевању за страдања Срба у ратовима на простору бивше Југославије.

„Нажалост, бројна отворена питања везана за наше суседе и даље постоје. И данас се још воде истраге за наше сународнике који су погинули и нестали са тих простора. Тешко је прихватати компромисе који су политички нужни, а дати опроштај за личне несреће и страдања. То бреме носимо сви заједно”, рекао је Дачић, јавља Танјуг.

За изградњу 20 станова у улици Слободана Пенезића Крцуна у Убу Регионални стамбени програма је доделио је 415.690 евра, док је општина Уб издвојила 14 милиона динара.

Министар је посебно захвалио председнику општине Уб Дарку Глишићу, који је са својим сарадницима обезбедио део средстава, земљиште и пратећу инфраструктуру за објекат, као и шефу делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију, будући да је ЕУ највећи донатор Регионалног стамбеног програма, који спроводи Комесаријат за избеглице и миграције.

Избор корисника станова спроведен је у сарадњи и уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.