D.I.C. Veritas

Politika, Tanjug, 13.03.2017., Srbi, Jevreji i Romi traže od Hrvatske 3,5 milijardi dolara

ZAGREB – Hrvatskoj je ovih dana uručena grupna tužba za nadoknadu štete u visni od 3,5 milijardi dolara, koju su hrvatski Srbi, Romi i Jevreji pretrpeli tokom Drugog svetskog rata, u postupku koji je pokrenulo nekoliko osoba u maju prošle godine pred Okružnim sudom u Čikagu.

Isplata nadokande se traži za žrtve, njihove naslednike i rodbinu.

Reč je o nadoknadi, ne samo materijalne štete, vezane uz oduzetu imovinu, nego i nematerijalne štete koju su pretrpele žrtve ustaških logora. Tužioci navode da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna naslednica NDH.

U Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske Večernjem lesti je otvrđeno da je tužba stigla putem američke Ambasade u Zagrebu.

„Ministarstvo je 27. februara primilo notu Ambasade SAD koja se tiče tužbe u predmetu Lalić et al. v. Republic of Croatia koji je pokrenut pred Okružnim sudom Severnog okruga Istočnog područja Illinoisa”, naveli su iz ministarstva.

O detaljima tužbe u tom resoru ne žele da govore, ali nezvanično, piše ovaj zagrebački dnevnik, može se čuti da takva tužba navodno nema osnove.

Sagovornici lista i pomenutog resora, tvrde da Hrvatska nije naslednica NDH, pa ne može ni da odgovara za štetu koja je počinjena pod tim režimom.

„ Da je to tako, vidljivo je već iz Izvorišnih osnova Ustava, u kojima se izrekom navodi da Hrvatska počiva na temeljima suverenosti izraženima u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot proglašenju NDH”, kažu sagovornici Večernjeg iz MVEP-a.

Ministarstvo: Hrvatska dobila tužbu kao naslednica NDH

ZAGREB – Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova potvrdilo je da je dobilo tužbu i zahtev za odštetu pričinjenu Srbima, Romima i Jevrejima tokom Drugog svetskog rata, te da zvanični Zagreb ima rok od 60 dana u kojem kao tužena strana mora da se izjasni po toj tužbi.

Tužba je pokrenuta pred Okružnim sudom Severnog okruga Istočnog područja Ilionisa, a Hrvatskoj je uručeno posredstvom Ambasade SAD u Zagrebu, 27. februara ove godine.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.