D.I.C. Veritas

Политика, Танјуг, 25.06.2020, Рехабилитација усташа у Хрватској

ЛОНДОН – Већ неко време сведоци смо раширених покушаја рехабилитације и легитимисања усташа у Хрватској који се карактеришу као патриоте, а не као хладнокрвне убице и ратни злочинци, истакао је помоћни извршни потпредседник и саветник Светског јеврејског конгреса Менахем З. Розенсафт у ауторском тексту објављеном у британском дневнику „Индепендент”, преноси Танјуг.

Ово је фалсификовање историје, погоршано чињеницом да се слични сценарији одигравају широм источне и централне Европе, пише Розенсафт.

Ипак, величање усташа у Хрватској, често уз прећутну, ако не и јавну подршку власти, истиче се као најкобнија манифестација таквог злоћудног историјског ревизионизма, истакао је он.

У време када Американци уклањају и руше споменике људима који су подржавали ропство, неприкладно је да се велики сегменти хрватског друштва чине несвесним стравичних злочина које су у њихово име починиле усташе, наводи Розенсафт.

Да би извршили своју геноцидну шему, усташе су успоставиле мрежу концентрационих логора, злогласних по својој бруталности која се може упоредити са варварством немачких логора смрти, пише он.

Најзлогласнији од њих био је Јасеновац, често називан и „Аушвицом Балкана”, где је, према Америчком Меморијалном музеју холокауста, брутално убијено између 77.000 и 104.000 Срба, Јевреја, Рома и хрватских противника усташког режима, истакао је Розенсафт.

Па ипак, екстремистички елементи десног крила у Хрватској годинама покушавају да очисте међусобно повезане везе између Јасеновца и усташа, закључио је функционер Светског јеврејског конгреса у ауторском тексту, који је објавио „Индепендент”.

 

Оригинал текста Менахема З. Розенсафта: Хрватски фашистички покрет поново у успону, на енглеском језику, доступан је на следећој вези: Menachem Z Rosensaft: Croatia’s fascist movement is on the rise yet again

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.