D.I.C. Veritas

Politika, 07.09.2019, Delegaciji Vojske Srbije zabranjen ulazak u Hrvatsku

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starešine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, danas je zabranjen ulazak u Hrvatsku, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu odbrane.

Delegacija je trebalo da prisustvuje obeležavanju dana Jasenovačkih novomučenika i bila je najavljena. Na granici, na prelazu Batrovci – Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljagu su bile službene uniforme, što je, ističu u Ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose.

Članovi delegacije VS su bili spremni da ostave uniforme i produže put u civilu, ako je to jedini razlog za zadržavanje, ali su im carinici saopštili da to nije razlog i da oni danas neće ući u Hrvatsku.

Delegaciji je izdata zabrana ulaska i vraćena je u Srbiju.

U dokumentu u kojem se navode razlozi za odbijanje ulaska, naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdali svrhu i uslove svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

Vulin poručio da bi Hrvatska morala da se izvini

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je danas da je delegaciji Vojske Srbije koja je krenula na obeležavanje dana Jasenovačkih novomučenika zabranjeno da uđe u Hrvatsku i poručio da bi hrvatska država za to morala da se izvini i da kaže da sa time nema ništa.

„Hrvatska država bi za ovo morala da se izvini, Hrvatska država bi morala da kaže da ona sa ovim nema ništa, i ako ima nešto sa ovim, da objasni kako je moguće da sprečavate ljude da odlaze na jasenovačke grobove. Da li bi ovo uradila bilo koja druga zemlja u Evropi?”, rekao je Vulin, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, prenosi Beta.

Dodao je da ne zna da li će svet ćutati na to što se danas desilo, da „verovatno hoće”, ali da Srbi „ne bi smeli da ćute”.

Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je delegacija na vreme i po uobičajenoj proceduri prijavljena da će prisustvovati manifestaciji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i da je na njoj trebalo da učestvuje po zvaničnom pozivu episkopa pakračko-slavonskog SPC Jovana Ćulibrka.

„Kršeći sva moralna i zakonska načela Hrvatska je sprečila da zvanična delegacija Vojske Srbije iskaže svoje poštovanje pobijenim jasenovačkim mučenicima. Za takvo nasilje ne postoji opravdanje ni obrazloženje”, piše u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo odbrane: Dolazak delegacije u Hrvatsku najavljen

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su oficiri, podoficiri, kadeti i učenici, članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, sprečeni danas da uđu u Hrvatsku i prisustvuju obeležavanju Dana jasenovačkih novomučenika, iako su najavljeni po ustaljenim procedurama.

Vođa delegacije, načelnik Odeljenja za veru pukovnik Saša Milutinović istakao je, po povratku u Beograd, da je delegacija trebalo da prisustvuje liturgiji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja, u Jasenovcu, i pokloni se moštima mučenika jasenovačkih i svih žrtava nacističkog terora NDH tokom Drugog svetskog rata.

„U tome smo, međutim, sprečeni. Već po dolasku na granični prelaz Bajakovo, u ranim jutarnjim časovima, skrenuta nam je pažnja da je granična policija upoznata sa našim dolaskom, i naredna tri sata smo čekali njihovu konačnu odluku”, rekao je Milutinović.

Kako je naveo, tokom ta tri sata, dva puta su im skenirani pasoši, traženi dodatni podaci, pretresano vozilo, i nakon svega toga im je rečeno neće ući u Hrvatsku. Kao vođa delegacije tražio je da mu se obrazloži šta je razlog, na šta je dobio odgovor da „danas neće ući”.

„Šokiran sam ponašanjem granične policije i državnih organa Hrvatske”, ;rekao je Milutinović, koji je naveo da je već bio u prilici da na isti način ulazi u Hrvatsku, kao i u druge evropske države.

On je istakao da je ministarstvo odbrane Srbije uradilo sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama Hrvatske kada je reč o ovoj poseti, dodajući da je očito nešto drugo presudilo da ta delegacija ne prisustvuje tom pomenu, prenosi Beta.

Plenković: Pokušaj ulaska srpskih vojnika provokacija

Zagreb - Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je pokušaj ulaska 11 srpskih vojnika u Hrvatsku provokacija sa ciljem izazivanja incidenta.

„Reč je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već sa očito nameravanom provokacijom i sa ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnom pravu i za nas je kao državu neprihvatljiva i mi je kao država to najoštrije osuđujemo”, rekao je Plenković, javlja regionalna N1 televizija a prenosi Beta.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.