D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 07.03.2021, Razbijen auto ravnatelja vukovarske škole

Ukoliko ne reagujemo, a već se svi pomalo navikavamo da su česti međunacionalni sukobi na ovom području, to može značiti samo da bez ikakve odgovornosti svako može raditi što god hoće, kazala je zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov osuđujući vandalski napad na automobil ravnatelja Tehničke škole “Nikola Tesla” Đorđa Lukića 

Unoći sa subote na nedjelju nepoznata osoba ili više njih oštetili su automobil Đorđa Lukića, ravnatelja Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru i razbili mu stražnje staklo. Vozilo se nalazilo parkirano ispred njegove obiteljske kuće. Tim povodom u nedjelju je u prostorijama SDSS-a održana konferencija za medije na kojoj su prisustvovali saborska zastupnica Dragana Jeckov, Srđan Kolar, predsjednik gradske organizacije SDSS-a te Srđan Jeremić, predsjednik Zajedničkog veća opština.

Jeckov je naglasila kako je ovo tek jedan u nizu od napada na imovinu i pojedince pripadnike srpske zajednice.

“Naša je dužnost i obaveza kao predstavnika srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, posebno predstavnika srpskog naroda na ovom području, da u skladu s tim i reagujemo. Čini se kao da nije bilo dosta sukoba i pojava vršnjačkog nasilja u zadnje vreme, već je izgleda postala sumorna svakodnevica da se suočavamo s napadima na imovinu i na pojedince pripadnike srpske zajednice. Mi smo ovde da bismo ove događaje osudili i zatražili od nadležnih institucija da pronađu počinioce i zaustave ovu eskalaciju sukoba kojoj svedočimo u zadnjih nekoliko godina”, rekla je Jeckov.

Dodala je i kako je želja većine građana Vukovara i okolice da bez obzira na nacionalnu pripadnost ljudi u tom gradu slobodno žive te da Vukovar bude mjesto gdje se može mirno spavati.

“Ukoliko ne reagujemo, ukoliko se naviknemo na činjenicu, a već se svi pomalo navikavamo da su česti međunacionalni sukobi na ovom području, to može značiti samo da radi tko šta hoće bez ikakve odgovornosti, bez obzira što time ugrožava elementarna ljudska prava”, rekla je Jeckov poručivši kako Vukovar treba biti mjesto nulte tolerancije na nasilje.

“Ako se dozvole napadi na decu i na imovinu, opravdano se postavlja pitanje što će biti sutra”, upozorila je Jeckov.

Srđan Kolar rekao je kako smo svjedoci da su u protekle dvije godine intenzivirani napadi na pripadnike srpske zajednice usprkos apelima i obraćanjima da Vukovar nije mjesto za takve stvari.

“Kada govorimo o Đorđu Lukiću govorimo o poznatom prosvetnom i sportskom radniku. Osim što se radi o uvaženom članu naše zajednice, radi se o čovjeku koji je čitav život posvetio sportu i fair playu. A to govorim iz razloga što je kao voditelj fudbalskog kluba Vuteks Sloga doživio možda ove godine jednu od najvećih diskriminacija od strane gradske vlasti”, rekao je Kolar te nastavio da je taj klub ove godine dobio tri puta manje sredstava za natjecanja nego prethodnih godina.

“Smatram da grad nije zaslužio da bude prepoznat po ovakvim slučajevima te da svi mi političari tu moramo biti jasniji, precizniji i određeniji te da institucije odrade svoj posao. Ovo prevazilazi neke svakodnevnice i bojimo se što bi sutra moglo da se desi”, rekao je te dodao kako je u gradu vreme za međusobno uvažavanje, odgovornost u izjavama te pozvao sve da se grad vrati na multikulturalne osnove.

Jeremić je dodao kako Zajedničko veće opština već nekoliko godina ukazuje na porast netolerancije, govora mržnje i ksenofobije prema pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru i okolici. Dodao je i kako su organizirali niz sastanaka s nadležnim institucijama, kao što je policija. Rekao je kako su i nedavno imali sastanak povodom napada učenika pripadnika hrvatske nacionalnosti na učenike hrvatske nacionalnosti koji idu u Tehničku školu u Vukovaru.

“Postoji tendencija porasta međunacionalnog, ali i vršnjačkog nasilja. I treba da poduzmemo značajnije iskorake da to sprečimo”, rekao je Jeremić i dodao kako je od PU Vukovarsko-srijemske zatraženo da se hitno oko Tehničke škole postavi veći broj policijskih vozila.

Rekao je kako su dobili odgovor da će se to učiniti.

“Nažalost tada kada smo razgovarali, u utorak, nismo ni pomislili da će se sukob, koji je od tada bio među učenicima te škole preliti i na obrazovne radnike u toj školi”, rekao je Jeremić te dodao da je ovo poruka pripadnicima srpske zajednice da nemaju ni mir, ni sigurnost ni stabilnost te da moraju biti zabrinuti kad djecu puštaju čak i u školu.

“Vukovar je postao grad kojem se zaista više nitko na ulicama ne osjeća sigurno”, rekao je Jeremić te apelirao na nadležne institucije da kvalitetnije rade svoj posao.

“Ovo nije samo napad na automobil već poruka tom čovjeku da je on ovdje nepoželjan. To je nešto što se ne smije događati”, zaključio je Jeremić i istaknuo da pripadnici srpske zajednice stoje iza direktora Tehničke škole i daju mu podršku.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.