D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 26.04.2022, Штрбац: Континуитет укидања права Срба

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Шрбац рекао је Срни да се случај укидања наставе на српском језику и употребе ћирилице на неким смјеровима струковне школе у Вуковару не може гледати изоловано, већ у континуитету укидања или отежавања остваривања права Срба које им гарантује уставни Закон о националним мањинама.

- То није случај код других националних мањина, него управо код Срба у континуитету док их не нестане скроз – рекао је Штрбац, који је подсјетио да је Вуковар, према попису од 2011. године, имао више од трећине српског становништва, што Србима, по хрватским прописма даје право на њихов језик и писмо.

Он је оцијенио да је глупо објашњење реформе овог вида образовања које је предочио хрватски ресорни министар Радован Фукс, рекавши да је из струковних школа највише оних који одустају од студирања.

- Нисам чуо глупље у задње вријеме што се тиче објашњења када су у питању права Срба. Та глупост је у објашењу да је разлог укидања то што људи из струковних школа не иду на факултете. Не вјерујем да то објашњење може проћи некакву квалитетнију расправу и да неко то може прихватити као здраворазумско – рекао је Штрбац, додајући да ни у једним хрватским порописима тако нешто не пише.

Он је оцијенио да се Хрвати надају да ће нови попис /од прошле године/ показати да Срба нема толико у Вуковару, што је велика жеља градоначелника Вуковара Ивана Пенаве, који је однедавно предсједник и десничарске проусташке странке /Домовински покрет/, и који стално понавља да у Вуковару нема трећине Срба, јер ако их је мање, онда су им и мања права.

Штрбац је подсјетио да је Србима управо на подручју Вуковара оспоравано право на језик, писмо и школе, иако им је Устав то гарантовао те подсјетио и на разбијање двојезичних табли на државним установама у Хрватској, у Вуковару.

- Уставни суд је заузео проблематичан став да ће се уставна права мањина када је у питању Вуковар, почети примјењивати када локална власт оцијени да су испуњени неки предуслови да би се то почело конзумирати и да то још увијек иритира већи број хрватског становништва због рата деведесетих година /прошлог вијека/ – каже Штрбац.

Штрбац је оцијенио да се и она права која је признао хрватски Устав и уставни закон о националним мањинама у Хрватској крше или се не дозвољавају, што је најизраженије на вуковарском подручју.

Он је као апсурдне примјере укидања права навео да је у мјесту Уздоље, код Книна, прецртан натпис на ћирилили, након што је неко од хрватских званичника рекао да Срби у Уздољу “не знају и не пишу ћирилицу”.

- Има свакодневно инцидената, јер још увијек је велики гријех бити Србин у Хрватској, па још и православац – каже Штрбац.

Он је истакао да је све што се дешава у Хрватској усмјерено против права националних мањина, а међу њима против Срба, који су највећа мањина и самим тим она која највише иритира остатак Хрватске.

Подсјетивши да је Хрватска, да би ушла у ЕУ, морала да донесе уставни Закон о правима националних мањина, Штрбац је оцијенио да се у пракси то не спроводи, а посљедњи примјер је и укидање тих одјељења на српском и ћирилици.

- Оног момента када је Хрватска постала равноправна чланица ЕУ 2013. године, није прошло ни пар мјесеци, почели су поново широм Хрватске, посебно на источном дијелу, гдје је Срба и највише, да поново прогањају Србе, да се враћају на вокабулар са почетка деведесетих година /прошлог вијека/. То траје све до данашњег дана – навео је Штрбац.

Он истиче да ЕУ, којој се Срби често обраћају, не реагује и да каже да су Хрвати ускладили своје прописе са њеним, те подсјетио на податак Српског народног вијећа да је било 360 случајева етнички мотивисаних напада на Србе у Хрватској, као што су физички напади, ревизионизам и говор мржње.

- Највише међу њима има мрзилачких графита исписаних широм Хрватске, а посебно у источном дијелу, гдје има Срба на примјер “Србе на врбе” и слично, којих је скоро 300. И то је повећање у односу на претходну годину 30 пута – истакао је Штрбац.

Он је рекао да су Хрвати, чим су примљени у ЕУ почели прогањати Србе на све могуће начине, а да је и укидање одјељења на српском језику и ћирилици у Вуковару само један од тих начина.

Штрбац је подсјетио и да је недавно у Сплиту 10. априла обиљежен дан неких јединица ХОС-а са обиљежјима усташтва, иако на тај дан није основана та јединица, него су заправо обиљеживали датум оснивања Независне Државе Хрватске /НДХ/ /10. априла/.

- Очито је да се “Власи не досјете”, да они, у ствари, славе оснивање НДХ. И тамо се онда појаве и амблеми и војска обучена у исте униформе и поздрав “За дом спремни”. Тамо пошаље влада свог изасланика који каже јавно – да није било 10. априла, не би било ни данашње Хрватске – рекао је Штрбац.

Посланик СДСС-а Драгана Јецков је недавно упозорила да Хрватска намјерава да укине наставу на српском језику и употребу ћирилице на неким смјеровима струковне школе у Вуковару, те да су у једној вуковарској средњој школи укинута одјељења у којима се настава изводи на српском језику и ћириличном писму.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.