D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 08.11.2023, U zatvor zbog objava na društvenim mrežama

Na 15 dana zatvora šibenski Prekršajni sud osudio je 32-godišnjaka s prebivalištem u Srbiji zbog vrijeđanja nacionalnih osjećaja građana Republike Hrvatske i veličanja nepostojeće teritorijalne tvorevine na internetu

Kninska policija nastavlja s “kriminalističkim istraživanjem na društvenim mrežama”, locirajući autore medijskih sadržaja, objava i stihova koji veličaju SAO Krajinu. Slijedeći sad već uobičajenu praksu na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku, u najnovijem slučaju na 15 dana zatvora osuđen je 32-godišnjak s prebivalištem u Srbiji.

Kako se navodi, on je od februara 2019. “objavljivao sadržaje koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Republike Hrvatske (različite fotografije i stihovi) i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu.” Policijska uprava šibensko-kninska tvrdi da je počinitelj počinio prekršaj iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Inzistirajući na kvalifikaciji vrijeđanja nacionalnih osjećaja, policija vrlo slobodno tumači članak 5. koji ne propisuje baš nikakve osjećaje. U njemu je navedeno da onaj tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 700 do 4000 eura kazne ili kaznom zatvora do 30 dana.

Jednostrana policijska vještina rovarenja po bespućima interneta i profila na društvenim mrežama možda ne bi bila kontraproduktivna kada bi se polje osumnjičenih proširilo i na one koji svakodnevno veličaju genocidnu tvorevinu Nezavisnu Državu Hrvatsku i šire antisrpske stavove, pozdrave, fotografije i stihove. Samo u zadnjih deset dana avgusta ove godine, policijska stanica u Kninu podignula je čak tri prijave na temelju istog tog kriminalističkog istraživanja na društvenim mrežama zbog takozvane povrede ugleda Republike Hrvatske i vrijeđanja nacionalnih osjećaja građana.

Podsjetimo, jedan 63-godišnjak je osumnjičen da je kao član muzičke grupe izvodio pjesme u kojima se Republika Hrvatska izvrgava ruglu, preziru i omalovažavanju. Zatim, 44-godišnjak s adresom u Obrovcu zaradio je kaznu od 1000 eura jer je na društvenim mrežama objavljivao sadržaje koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Hrvatske. Istraživanje je provedeno i nad 43-godišnjakinjom koja je osumnjičena da je također veličala nepostojeću teritorijalnu tvorevinu. Njoj je, uz optužni prijedlog, određen i zatvor u trajanju od 15 dana na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.