D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 09.07.2022, Ubijeni i stradali

Posmrtni ostaci petorice građana Hrvatske srpske nacionalnosti identificirani su u Zagrebu uz prisustvo članova porodica

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u prisustvu članova porodica, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka pet osoba srpske nacionalnosti stradalih na području Hrvatske tokom oružanih sukoba 1991. – 1995. Posmrtni ostaci ekshumirani su u Vinkovcima, Selinama, Kninu, Šibeniku i Petrinji, a identificirani su metodom analize DNK, javila je agencija Tanjug. Kako nam je kazala Maja Vasović iz Komisije za nestala lica Republike Srbije, većinom se radi o stradalima u akciji “Oluja”.

- Radi se o licima čija rodbina živi u Srbiji. Prema dogovoru o monitoringu koji je postignut još 2001. godine o ekshumacijama i identifikacijama za koje Srbija iskaže legitiman interes, naša delegacija bi prisustvovala ekshumacijama i identifikacijama kad god su u pitanju lica sa lokacija gde su sahranjena tela stradalih u “Bljesku” i “Oluji”. Ali pre tri do četiri godine Hrvatska je jednostrano promenila tu praksu i sada nas isključivo zove na monitoring identifikacija kad su u pitanja lica čije su porodice izbegle u Srbiju i sada žive u toj državi. Kad se identifikuju lica čija rodbina živi u Hrvatskoj, oni nas više ne zovu. Koliko znamo, ekshumacije vezane za lica srpske nacionalnosti se više ne rade, nego samo za one hrvatske nacionalnosti – tvrdi Maja Vasović za Novosti.

Sahrana će biti obavljena u skladu sa izraženim željama porodica, navodi se u saopćenju Komisije za nestala lica Republike Srbije. Komisija ponavlja da je od početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka na području Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, identificirani su posmrtni ostaci: Vasilja Todora Gagića (63), Dušana Luke Đurića (46), Milana Ljube Popovića (74), Nikole Bože Puškara (64) i Milana Sime Vorkapića (48). Vasilj Gagić iz Zelengrada kod Obrovca krenuo je 31. oktobra 1991. na Velebit vratiti u selo konje koji su bili na slobodnoj planinskoj ispaši. S Vasiljem su bili njegov rođak Zoran Gagić i susjed hrvatske nacionalnosti Mile Mršić. Kako u svom saopćenju Veritas navodi, oni su “naišli na grupu naoružanih osoba iz susjednih hrvatskih sela” koje su Vasilja ubile, Zorana i Milu natjerale da Vasiljevo tijelo odnesu i ubace u jamu, a zatim ih odvele u zatvor u Gospić. Nikola Puškar iz Žitnića kod Drniša ostao je u svojoj kući za vrijeme “Oluje”. Nekoliko dana poslije je ubijen. Po saznanjima Veritasa, 9. avgusta brat njegove supruge našao je svoju sestru Mariju obješenu u pomoćnim prostorijama njihova domaćinstva, a Nikolino tijelo je nestalo iz njihova domaćinstva i ekshumirano je 2012. sa zajedničkog groblja Sv. Mara u Šibeniku.

Prema podacima Komisije, kroz ovaj proces u periodu od 2001. do 2022. iz registriranih masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mjesta ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriju Republike Hrvatske. Posmrtni ostaci više od 985 identificiranih žrtava predani su porodicama radi sahrane. “Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Republici Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih”, dodaje se u saopćenju Komisije za nestala lica.

Prema zadnjim informacijama, Hrvatska traži još oko 1.860 osoba, od kojih je njih nešto manje od 50 posto srpske nacionalnosti.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.