D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 10.06.2022, Tko je potpukovnik JNA uhapšen na granici sa Srbijom?

Na granici Hrvatske i Srbije uhapšen je bivši potpukovnik JNA Vojislav Medić zbog sumnje da je tijekom 1991. i 1992. u logorima u Srbiji “prilikom ispitivanja verbalno i tjelesno zlostavljao zarobljenike, udarajući ih palicom po svim dijelovima tijela dok nije dobio zadovoljavajući iskaz”

Policijska uprava vukovarsko-srijemska izvijestila je da je u ponedjeljak prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku uhapšen 65-godišnji hrvatski državljanin iz Beograda. Mediji su izvijestili da je riječ o bivšem potpukovniku JNA Vojislavu Mediću. Uhapšen je zbog sumnje da je tijekom 1991. i 1992. u logorima u Srbiji – u blizini Stajićeva, u Sremskoj Mitrovici i Nišu – “prilikom ispitivanja verbalno i tjelesno zlostavljao zarobljenike, udarajući ih palicom po svim dijelovima tijela dok nije dobio zadovoljavajući iskaz”. Time je, navodi se u priopćenju, počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i “ratni zločin protiv ratnih zarobljenika” na štetu više osoba, odnosno prekršio pravila međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Novosti su kontaktirale Ivu Kovačića, zamjenika zapovjednika obrane Vukovara Blage Zadre i predsjednika Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata “Vukovar ‘91”, kojeg je Medić isljeđivao u logoru Stajićevo.

- Dotični je 1991. bio sa mnom u zapovjedništvu u Vukovaru do 14. rujna 1991. Nakon čega mu se gubi svaki trag. Međutim, kada sam završio u logoru u Stajićevo, nakon desetak dana došao sam na ispitivanje kod njega. Imao sam više susreta s njim i moram reći da on na mene nije stavio ruku, ali drugi jesu. On se pojavljivao kao “dobrotvor” i “prijatelj”, u smislu “pa tko ti to napravi”. Nije me on zlostavljao fizički, niti je bio prisutan kada drugi jesu. Međutim, puštao je druge da to odrade, a kako je on imao čin majora, po svojoj zapovjednoj funkciji morao je znati o čemu se radi. Svi koji su me tukli bili su njemu podčinjeni – kaže Kovačić za Novosti.

Dodaje da ne može direktno povezati Medića sa zlostavljanjem. Međutim, kaže da po njegovim saznanjima Medić jest batinao njegove suborce.

- To se uglavnom radilo “u četiri oka”, rijetko kad bi po dvije ili tri osobe bile prisutne prilikom ispitivanja. Čuo sam da on jest osobno druge batinao, neke od tih ljudi srećem i danas. Ima mnogo imena. Ne znam zašto mene nije batinao, nismo bili neki posebni prijatelji, pa da je bilo po toj osnovi. Opet, prema meni jest nastupao prijateljski, ali mi na niti jedan način nije pomogao ili me izvadio iz logora. Svakako, bio je nadređeni onima koji jesu batinali i znao je sve što se događa – zaključuje Kovačić.

Mediji su Medića povezivali i s KOS-vom grupom Labrador, koja je 1991. planirala nekoliko terorističkih akcija po Zagrebu. Pripadnik te skupine Radenko Radojčić hrvatskim istražiteljima izjavio je da je sudac istražitelj Antonu Kikašu, koji je neuspješno dopremio čak 18 tona oružja avionom u Hrvatsku, bio Vojislav Medić te da je tog Medića telefonski kontaktirao stric iz Kanade, založivši se za Kikaševo puštanje zbog čega su mediji pisali da su i Medić i Kikaš povezani s KOS-om.

Za Medića se dalje navodi da je do 1991. živio u Zagrebu te je nekoliko dana bio pripadnik ZNG-a, prije no što je prebjegao u Srbiju, gdje se pojavio kao srpski ispitivač hrvatskih zarobljenika u logoru Stajićevo nakon pada Vukovara. Medić je kao istražni sudac Vojnog suda u Beogradu svjedočio na Haaškom sudu u predmetu Popović i drugi zbog ratnog zločina u Srebrenici.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.