D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 11.04.2023, Država na perverzan način hrani ustašku ideologiju

Da je hrvatskoj državi stalo do ozbiljnog obračuna s manifestacijama fašističke ideologije, događaje poput ovog u Splitu na dan osnivanja NDH tretirali bi kroz kazneni zakon, jer je i najblaža kaznena osuda veća poruka nego najveća prekršajna kazna, kaže Marko Vučetić

I ovogodišnje splitsko okupljanje pripadnika i simpatizera IX. bojne HOS-a, nazvane po ustaškom pukovniku Rafaelu Bobanu, na dan osnivanja Nezavisne države Hrvatske tradicionalno je proteklo u marširanju crnih odora, sa ustaškom ikonografijom, javnim orkestriranim i horskim uzvikivanjem ustaškog pozdrava „Za dom spremni“. Uz stara prepoznatljiva lica iz tog proustaškog miljea, ove godine u prve redove bili su istureni pomladci HOS-a, također u crnim uniformama.

Uz mlade snage HOS-a nisu stajali zvanični izaslanici Vlade Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva branitelja Tome Medveda, što je proteklih godina bio slučaj. Ali zato je u govorima bilo izjednačavanja 1941. i 1991. godine, spominjanja predsjednika SNV-a Milorada Pupovca i potpredsjednice Vlade Anje Šimprage, Škabrnje…

U svom govoru prošlogodišnji Vladin izaslanik Matko Raos nije zaboravio ponoviti riječi Franje Tuđmana „da nije bilo 1941., nikada ne bi bilo ni ove Hrvatske“. Povodom prijedloga izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim se predviđa povećanje prekršajnih kazni za isticanje simbola koji šire mržnju, poput ustaških, sa skupa su jasno poručili da se oni istih ne misle odreći.

- Zna se kome smeta pozdrav „Za dom spremni“, smeta mrziteljima Hrvatske i ljubiteljima crvene zvijezde, ali ne samo njima. Smeta i nekim našima. Kada se branio Dubrovnik i Srđ tada im „Za dom spremni“ nije smetao – rekao je Mićo Ćuk jedan od ratnih zapovjednika i na kraju izlaganja uzviknuo ‘Za dom’ na što su mu okupljeni odgovorili – ‘spremni’.

Na orkestrirano i horsko uzvikivanje ustaškog pozdrava i kompletnu ikonografiju HOS-ovog skupa, policija je podnijela samo dva optužna prijedloga zbog kršenja članka protiv javnog reda i mira iz Zakona o prekršaju.

- Policijski službenici su tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja utvrdili sumnju da je došlo do narušavanja javnog reda i mira upućivanjem poruka, uzvika neprimjerenog sadržaja na javnom mjestu – kažu u splitskoj policiji.

Bivši saborski zastupnik i sveučilišni profesor filozofije Marko Vučetić ističe da se nisu trebale podići ni te dvije prekršajne prijave, ako se već nisu htjeli sankcionirati organizatori skupa.

- Okupljanje crnokošuljaša u Splitu je tipičan model stvaranja paralelne povijesti koja je institucionalno podržavana. Uz orkestrirano isticanje ustaškog znakovlja umiješao se i evolucijski kontekst u kom se stvara podmladak i osigurava opstanak te ustaške i fašističke ideologije i živog mesa koji će takvu ideologiju ubuduće nositi i zato je zaista neshvatljivo da se ustaško okupljanje u Splitu prikazuje na razini pojedinačnog ekscesa za koje se podnosi samo prekršajna prijava. Da je državi stalo do ozbiljnog obračuna sa manifestacijama fašističke ideologije u Hrvatskoj, takve bi događaje tretirali kroz kazneni zakon jer i najblaža kaznena osuda je veća poruka nego najveća prekršajna kazna. Postojećim tretmanom država na perverzan način hrani ustašku ideologiju. Kad se u jednoj takvoj masovnoj pojavi izdvoji jedna ili dvije osobe koje će policija prekršajno goniti oni postaju heroji takvog pokreta. Njihova prekršajna osuda neće dovesti do promjene ponašanja nego do još veće homogenizacije tih skupina – smatra bivši saborski zastupnik i zadarski filozof Marko Vučetić i napominje da bi država zbog europskog konteksta trebala jasno osuditi i sankcionirati svako koketiranje s ustaštvom i izravno isticanje fašističkih obilježja, ali zbog vlastitog političkog opstanka koji je nastao koketiranjem sa takvom paralelnom poviješću i nehumanom istinom, to podržava.

- Iako Vlada nije imala svoje izaslanstvo, nitko u ime Vlade nije bio fizički prisutan, ali duh Vlade, koja štiti taj događaj i koja je napravila sve da taj događaj opstane stvarajući nova dva-tri heroja, bio je svakako metafizički prisutan. Tako stvoren režim gradi točke paralelne povijesti, odnosno antipovijesti. Vidimo da nastaje mladež koja u ustaškoj i fašističkoj ideologiji ne vidi ništa sporno, slijedi nastavak takve ideologije, što je klasičan primjer lažnog sjećanja na 1941. Ništa hrvatskog nije bilo ni 1941., niti 1991. koja se nadovezala na tu 1941. i ništa hrvatskog nema ni u takvom podmlatku. 1941. se dogodio najžešći udar na hrvatstvo koje je nastupilo u formi marionetskih fašističkih ideologija, izdajničko, služinačko hrvatstvo koje koketira i izravno komunicira zlodjela, i tu ništa nije hrvatsko. Kontinuitet hrvatstva prolazi kroz antifašistički pokret i ideju jugoslavenstva i do osamostaljivanja Hrvatske 1991. dolazi temeljima izgrađenih u jugoslavenskoj fazi razvoja Hrvatske. Svi oni koji su 1991. smatrali da će se oživjeti 1941., nisu ništa drugo nego izdajice, kukavice i vječita služinčad fašističkih tvorevina – kaže Vučetić.

Pored splitskog okupljanja HOS-a, na zadarskom području, u Visočanima, Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Zadar sjećanje na Nezavisnu državnu Hrvatsku obilježili su misom koju je služio župnik don Mario Soljačić. Predsjednik udruge Josip Budimir lokalnim medijima je objasnio da „hrvatski domobrani obilježavaju 1941. zato što predstavlja isto što i 1991. – težnju hrvatskog naroda za uspostavom svoje samostalne države“.

- Jedan od uspješnih načina povezivanja sa ustaštvom je i kroz božji blagoslov koji dolazi kroz lik svećenika, ovog puta Soljačića, koji je obrazovan, nije jedan od župnika koji ne shvaća što se događa. Danu 10. travnja dajemo božansku svetu dimenziju i dimenziju prognanog naroda koji je trpio zbog toga što je bio vjeran domovini i Krstu. To su naše perverzije koje nosimo i ne osuđujemo na pravi način – poručuje Marko Vučetić.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.