D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 12.09.2020, Milorad Pupovac novi predsjednik SNV-a Na Skupštini Srpskog narodnog vijeća za novog predsjednika izabran je Milorad Pupovac čije će zamjenice biti Dragana Jeckov i Aneta Vladimirov, dok će predsjednik Savjeta SNV-a biti Dejan Jović

lorad Pupovac novi je predsjednik Srpskog narodnog vijeća, odlučili su delegati na Skupštini SNV-a održanoj 12. septembra u krugu Srpske pravoslavne opšte gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu. Dejan Jović predložen je za novog predsjednika Savjeta SNV-a, a zamjenice predsjednika i dalje ostaju Dragana Jeckov i Aneta Vladimirov.

Na Skupštini su delegati usvojili izvještaje za 2019. kao i program rada te plan prihoda i rashoda za 2020. godinu koje je predstavio generalni sekretar Saša Milošević. Podsjetimo, biranje novog predsjednika bilo je nužno jer je Boris Milošević, koji je lani zamijenio Milorada Pupovca, ljetos imenovan za potpredsjednika Vlade RH zbog čega je podnio ostavku na tu funkciju.

- U narednim godinama čeka nas mnogo posla; što više napravimo, više se vidi koliko još moramo napraviti – rekao je Pupovac u svom obraćanju nakon izbornog postupka. – Što je ova zajednica manja, to je poslova sve više. Historijski gledano, od 1945. Srbi se nisu bavili sobom, svojim institucijama i udjelom u društvu, nego kako da doprinesu Hrvatskoj i Jugoslaviji, a u proteklih 30 godina uzeta nam je iz ruku mogućnost da se bavimo sobom. Nismo velika zajednica kao što smo bili, ali čeka nas mnogo nas više posla jer imamo manju političku moć, a bili smo zagušeni posljedicama raspada Jugoslavije i rata u Hrvatskoj, te stradanjima kroz koja su Srbi u Hrvatskoj prošli – rekao je.

- Pred nama je popis stanovništva koji bi trebao pokazati naše sposobnosti da napravimo stvari koje nismo uvijek uspijevali napraviti i da budemo organizirani tako da možemo učiniti sve da sudjeluju oni koji trebaju sudjelovati u popisu i da Srbi nemaju dodatni razlog za izbjegavanje izjašnjavanja da su srpske nacionalnosti i pravoslavne vjere, te da se služe ćiriličnim pismom i srpskim jezikom – naglasio je Pupovac.

Podsjetio je na izbornu kampanju i poruku ‘Budi ono što jesi, poštuj ono što nisi‘ koja je bila slogan i u čijem duhu treba nastaviti za postizanje slobodnog izjašnjavanja u velikim gradovima, te i mješovitim sredinama i brakovima. – U društvu u kojem se identitet nameće, moramo ići obrnutim putem, da popis stanovništva bude rezultat oslobađanja i emancipacije identiteta u svim sredinama – kazao je Pupovac.

Podsjetio je i da političari i mediji desnog spektra srpske političke predstavnike proglašavaju velikosrbima, iako se njihovi istupi tako ne bi mogli karakterizirati ni po kojem kriteriju te da to nije sastavni dio srpske politike u Hrvatskoj.

Govorio je i o potrebi unapređenja aktivnosti rada odjela SNV-a pri čemu je naglasio važnost jačanja aktivnosti oko obrazovnih potreba Srba u Hrvatskoj i s ‘Prosvjetom‘ i sa Zajedničkim većem opština (ZVO). Rad Omladinske mreže i Sportskog društva Srba u Hrvatskoj predstavio je kao osvježenje u radu SNV-a, a naglasio je i važnost elektronskih medija, te Novosti i portala SNV-a. Osim tri radio stanice u Vukovaru, Borovu i Belom Manastiru, radio stanica nema u drugim dijelovima zemlje, ukazao je Pupovac.

- Trebamo postići još veću profesionalizaciju i ekipiranost naših odjela. Važno je da ne budemo zatvoreni u svoje krugove, već da tražimo ljude koji mogu postati sastavni dio naših institucija, programa i projekata, u čemu bi važnu ulogu trebala imati i Politička akademija SNV-a.

Kao jedan od prioriteta naveo je decentralizaciju programa i sredstava po vijećima, zavisno od nivoa, ali i depersonalizaciju kako vijeća i njihovi segmenti ne bi bili povezani s određenim osobama. – Morat ćemo više podijeliti odgovornosti u radu vijeća, s obzirom da ni u županijskim vijećima ni u organizacijama nema mnogo onih koji su spremni govoriti u javnosti, na čemu treba raditi – rekao je Pupovac i među prioritete stavio ostvarivanje prava iz Ustavnog zakonu o pravima manjina, omogućavanja preregistracije škola i korištenja dvojezičnih tabli. – Moramo ostvariti i pretpostavke da SNV doista dobije status manjinske samouprave na državnom nivou, kao što je ZVO na području dvije istočne županije – naglasio je Pupovac.

- Učinit ćemo da i solidarnost unutar različitih segmenata naše zajednice bude jedna od važnih komponenti samoosvještavanja Srba u Hrvatskoj. Moramo imati punu svijest da je još puno posla pred nama – poručio je na kraju izlaganja Pupovac delegatima Skupštine, kao i vijećnicima i drugim predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj.

Delegatima se obratio i dosadašnji predsjednik Boris Milošević. – Da su okolnosti bile redovne, ovu bismo sjednicu namijenjenu usvajanju izvještaja i plana i programa rada imali u proljeće. A koliko god 2019. bila značajna i turbulentna za našu zajednicu, ova godina je još turbulentnija jer su redovite aktivnosti bile prekinute, pa smo morali preći u krizno upravljanje. Mislim da smo se tu dobro snašli. Radili smo smanjenim kapacitetima, ali nismo prestali. Dijelili smo pakete pomoći, sjemenje i maske i bili konstantno prisutni na terenu. Kriza je pokazala kvalitetu organizacije, a nakon ‘lockdowna‘ nastavili smo naše akcije. Bili smo prisutni na terenu i među ljudima koji su to prepoznali i na to moramo biti jako ponosni – rekao je Milošević.

Naredna godina je za nas krucijalna, jer nas čeka popis stanovništva čiji su rezultati temelj ostvarenja svih naših prava i predstavljaju temelj naše organizacije. Važno je kako ćemo pristupiti tom poslu i važno je da imamo dobro vodstvo. Trenutna povoljna politička situacija ne treba nas uspavati jer nas i dalje kao organizaciju čeka borba za ostvarenje naše misije, kao i da hrvatsko društvo bude društvo ravnopravnih građana – podvukao je Milošević.

Zbog protuepidemioloških mjera koje su uključivale razmak, dezinfekciju i nošenje maski, na Skupštini nije bilo gostiju.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.