D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 16.10.2021, Manastir Dragović izronio iz Peruće [Foto]

Niski vodostaj Perućkog jezera otkrio je apsidu starog manastira Dragović potopljenog krajem pedesetih godina prilikom gradnje akumulacijskog jezera

Smanjenje vodostaja u jezeru Peruća, smještenom između Vrlike i Sinja, otkrio je ostatke prije više od 60 godina potopljenog manastira Dragović. Zbog potrebe izgradnje akumulacijskog jezera stari manastir je, zajedno s nekoliko sela, potopljen 1959. godine kada je na nedalekoj uzvisini izrađen novi. Svakih desetak godina vodostaj se toliko smanji da iz vode izroni apsida potopljenog Dragovića koji, uz Krupu i Krku, spada među najvažnija manastire u Dalmaciji.

Ispod jezera, osim manastirskih zidina, ostalo je i groblje s grobovima koje manastirsko bratstvo i srodnici nisu uspjeli ekshumirati i ponovo sahraniti. Dragović je sazidan 1395.godine, neposredno poslije Kosovske bitke kada Srbi, bježeći pred Turcima naseljavaju ove krajeve Dalmacije. Kroz povijest je više puta stradao, bio srušen, spaljivan i opljačkan. Bio je premješten i u 19. stoljeću zbog vlažnog terena na kojem je izgrađen.

“Mada je imao izrazitu nenaklonjenost istorijske sudbine, Dragović je do 1995. godine čuvao u svojoj biblioteci i riznici velike dragocjenosti. Tu se mogao vidjeti oktoih iz 14. vijeka, minej za mjesec maj iz 1531. godine, pisan u Studenici, jedna knjiga štampana u Ostrogu 1594., Krmčija štampana u Moskvi 1653. itd. Radoznalci će se obradovati i kratkim zapisima Dositeja Obradovića, koji je na svojim putovanjima svraćao i u manastir Dragović. Isto je činio kasnije i njegov sabrat po peru veliki srpski pjesnik Laza Kostić, kao i njegov prijatelj srpski pisac Simo Matavulj. U manastirskoj riznici čuvao se antimins patrijarha Arsenija Čarnojevića iz 1692. i dva jerusalimskog patrijarha Dositeja od 1701. godine. Tu se čuvao, među ostalim, i ručni krst igumana Vasilija iz Kosjereva od 1739. godine”, bilježi Eparhija dalmatinska.

 

Fotografije je snimio Pixsellov fotograf Duško Jaramaz.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.