D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 17.03.2021, Govor mržnje na partizanskom spomeniku iznad Knina

Nepoznati počinitelji porukama mržnje unakazili su antifašistički spomenik na brdu Spas iznad Knina. Grad će slučaj prijaviti policiji, ali ostaje spoznaja da nismo uspjeli naučiti nove generacije pravim vrijednostima, kazala je SDSS-ova zastupnica Anja Šimpraga

Nepoznati počinitelji unakazili su porukama mržnje i ustaškim znakovljem slavni antifašistički spomenik na brdu Spas iznad Knina, otkrila je u Saboru u srijedu 17. marta SDSS-ova zastupnica Anja Šimpraga. Na spomeniku su ostavljeni grafiti “Ubij Srbina“, “Ustaše Knin“, “Mrzin pandure” te ustaško slovo “U“.

Knin, brdo Spas: Oskrnavljen spomenik partizanima, mart 2021. Foto: Novosti Portal

Krajem 2020. splitska udruga Veterani Domovinskog rata i antifašisti (VeDRA) pokrenula je inicijativu obnove ovog spomenika s namjerom da se spomenik vrati na listu kulturne baštine.

“Kroz program javnih radova grada Knina očišćen je plato oko spomenika, kao i sam spomenik. Nije dugo trebalo da netko svoju frustriranost i netrepeljivost iskaže na ovakav način. Grad će ovaj slučaj prijaviti nadležnoj policijskoj postaji, očistit će se spomenik, ali ostaje spoznaja kako i nakon svih pokušaja u našem društvu nismo uspjeli naučiti nove generacije pravim vrijednostima i poštovanju”, kazala je Šimpraga.

Betonski spomenik na brdu Spas podignut je 1969. godine u slavu poginulih u borbi za oslobođenje Knina, koja je trajala oko mjesec dana i završila 4. decembra 1944. godine. Partizanske jedinice Osmog dalmatinskog korpusa oslobodile su grad, a završetak ove bitke obilježava se i kao Dan oslobođenja Dalmacije.

“Ta borba je bila ključna za okončanje Drugog svjetskog rata na ovim prostorima. U to ime, na brdu Spas podignut je spomenik iznimnih dimenzija, visok 25 metara, ali srušen je na tlo 1995., kada je organizirano miniran eksplozivom. Iako je riječ o spomeniku historijske važnosti i od državnog značaja, Ministarstvo kulture 2007. dalo je samo načelnu suglasnost o njegovoj obnovi. Otada nije učinjeno ništa”, rekla je Šimpraga.

Napomenula je da se društvo mora zabrinuti zbog sveprisutnog rasističkog i netolerantnog govora mržnje u javnom diskursu koji je usmjeren, prije svega, prema Srbima, LGBT populaciji i Romima, što prate česti fizički napadi na pripadnike navedenih skupina, ali i na njihovu imovinu.

“SDSS nikad nije bio nijemi svjedok, jasno i nedvosmisleno osudili smo svako nasilje, svaki govor mržnje i ukazali da jedno demokratsko društvo ne smije tolerirati ovakve obrasce ponašanja. Ne možemo dozvoliti da mladi prihvataju ovakve društvene pojave i da na njih nitko ne reagira. Kome su u 2021. upućene ovakve poruke? Da li učenicima srpske nacionalnosti koji na državnim natjecanjima osvajaju prva mjesta iz hrvatskog jezika? Da li mojim Kninjanima koji zbog ovakve društvene klime iseljavaju u druge zemlje?”, upitala je Anja Šimpraga te dodala da se svi zajedno moraju zalagati da se zaustavi revizija prošlosti kako bi se doprinijelo stvaranju kulture mira i sjećanja.

 

Piše A. Kožul

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.