D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 17.06.2023, Srbi i Hrvati – zajedno za obostranu korist

Srbi iz Hrvatske i Hrvati iz Srbije zajedno će se zalagati za zaštitu i obnovu kulturne baštine hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj, razvoj prekogranične suradnje te zajedno poticati obnovu i redovitost rada Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina

Predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskom potpisali su u subotu, nakon razgovora u Vukovaru, zaključak o poticanju suradnje između manjinskih ustanova i udruga na područjima obrazovanja, kulture, umjetnosti, sporta te prekogranične suradnje.

U zaključku se, uz ostalo, navodi kako će se zajedno zalagati za zaštitu i obnovu kulturne baštine hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj, razvoj prekogranične suradnje te zajedno poticati obnovu i redovitost rada Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je nakon sastanka kako se razgovaralo o proširenju suradnje između manjinskih organizacija i institucija u sferi kulture, obrazovanja, zaštite kulturne baštine, rješavanju otvorenih pitanja te prekograničnoj suradnji.

Govorilo se i o mogućnosti formiranja fonda za prekograničnu suradnju, gdje bi pozvali vlade dviju zemalja i Europsku komisiju da se uključe, u cilju unaprjeđenja životnih uvjeta u sredinama u kojima žive Hrvati u Srbiji te Srbi u Hrvatskoj.

“Izražavamo zadovoljstvo duhom koji vlada u našim međusobnim odnosima, povjerenjem koje smo razvili i koje unapređujemo svakim našim sastankom te opredijeljenošću da tako jačamo ne samo naše međusobne odnose, već da pokušamo poticati naše matične zemlje da slijede stvaranje takve atmosfere povjerenja u međusobnim odnosima”, poručio je Pupovac.

Upitan što očekuje od predstojećeg posjeta premijera Andreja Plenkovića Subotici, Pupovac je odgovorio kako očekuje da će to donijeti novu, pozitivnu energiju u odnosima dviju država, da će to biti ohrabrenje Hrvatima u Srbiji te rezultirati otvorenim razgovorima i konkretizacijom nekih razgovora.

Očekujemo da će to biti korak do onoga što svi očekujemo da će se dogoditi u nekom vremenu, a to je službeni susret na najvišoj razini dviju zemalja, kazao je Pupovac.

Suradnja između manjinskih institucija i organizacija u Hrvatskoj i Srbiji je stabilna i traje proteklih 15-ak godina, izjavio je Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) Tomislav Žigmamov, ujedno i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj vladi.

Kazao je kako ohrabruje činjenica da se nastavljaju odnosi najviših državnih dužnosnika Hrvatske i Srbije, jer se u takvom institucionalnom obliku komuniciranja mogu stvarati pretpostavke za radni sastanak, gdje će se raspravljati o rješavanju otvorenih pitanja.

Predstavnici hrvatske zajednice, koji su pozvali hrvatskog premijera, potvrdit će da je snažna i stalna podrška Vlade RH za posljedicu imala Hrvatski dom u Subotici, koji će omogućiti kvalitetniji rad i bolje ostvarenje inicijativa hrvatske zajednice u Srbiji, dodao je Žigmanov.

Istaknuo je da su predstavnici dviju manjinskih zajednica, kao odgovorni politički subjekti, pokrenuli nekoliko inicijativa koje mogu dodatno pridonijeti ne samo relaksiranju i normalizaciji odnosa dviju država, nego mogu i stvarati pretpostavke za bolje perspektive hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj.

“Vjerujemo da u novom razdoblju stvaranja pozitivnog ozračja u odnosima između dviju država i ova komponenta može imati jasnu poziciju i svoje ostvarenje, i u tom smislu ćemo nastaviti davati podršku da se to i ostvari”, rekao je Žigmanov.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić ocijenila je kako je počelo zatopljenje odnosa između dviju država, što ne bi bilo moguće bez jasnih stavova hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na nama je da konkretnim koracima kažemo na koji način se može poboljšati položaj jedne i druge strane, jer obje države imaju isti cilj, a to su zadovoljni i lojalni građani, dodala je Vojnić.

Tim su povodom potpisani zaključci na temelju „Deklaracije o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije“ potpisane 5. januara 2023. godine u Zagrebu i dugogodišnje suradnje na pitanjima važnim za obje manjinske zajednice i države, Republiku Hrvatsku i Republiku Srbiju.

Zaključke donosimo u cijelosti:

- Zajedno ćemo poticati izravnu suradnju i izradu zajedničkih sportskih i kulturnih programa između manjinskih ustanova i udruga u područjima sporta, kulture i umjetnosti, te ih pozivati na gostovanja i sudjelovanja u sportskim i kulturnim manifestacijama koje se održavaju u objema zemljama. Posebno ćemo raditi na podizanju kvalitete naših kulturno-umjetničkih društava, sportskih klubova i dviju nogometnih reprezentacija, s ciljem uključivanja što je moguće većeg broja mladih.

- Zajedno ćemo poticati suradnju manjinskih organizacija i škola na području obrazovanja te organizirati ljetne škole i druge oblike neformalnog obrazovanja kao i uzajamne posjete učenika i učitelja s ciljem obogaćivanja manjinskih programa u obje zemlje.

- Zajedno ćemo se zalagati za poticanje i unapređenje zaštite i obnove kulturne baštine hrvatske zajednice u Republici Srbiji i srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, kao i njezine prezentacije u javnim institucijama dviju država.

- Zajedno ćemo poticati obnovu i redovitost rada „Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije“ te provedbu preporuka koje je odbor do sada usvojio ili će ih usvojiti.

- Pozivamo na intenzivniju prekograničnu suradnju kojom će se razvijati privredni potencijali, ali i poticati dijalog o otvorenim pitanjima između Republike Hrvatske i Republike Srbije. U tu svrhu predlažemo formiranje programa ili fonda od strane obiju država uz podršku i sudjelovanje Evropske unije. Program ili fond bi služio unapređenju životnih uvjeta hrvatske zajednice u Srbiji i srpske u Hrvatskoj, radu njihovih organizacija i ustanova te obnovi i izgradnji prometne (željezničke, cestovne, riječne) infrastrukture, kao i razmijeni znanja između obrazovnih, znanstvenih i drugih institucija dviju država. U tu svrhu ćemo uputiti dopis objema vladama Republike Hrvatske i Republike Srbije, kao i Europskoj komisiji.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.