D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 16.07.2023, Pupovac i iduće četiri godine na čelu SNV-a

Na prošlim manjinskim izborima povećan je broj vijeća s dosadašnjih 141 na 152 u općinama, gradovima i županijama, koje čini više od 1.800 vijećnika, što je značajno povećanje, rekao je Pupovac, za čije zamjenike su izabrani Dragana Jeckov i Boris Milošević

Milorad Pupovac će i u naredne četiri godine biti na čelu Srpskog narodnog vijeća, jednoglasno su na tajnom glasanju odlučili delegati šestog saziva Skupštine SNV-a na sjednici održanoj 15. jula u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji ”Kantakuzina Katarina Branković” u Zagrebu.

Delegati su tajnim glasanjem odlučili da će potpredsjednici SNV-a biti Dragana Jeckov i Boris Milošević, dok je za predsjednika Savjeta SNV-a aklamacijom izabran dosadašnji predsjednik Dejan Jović.

U svom obraćanju Pupovac je podsjetio da je SNV osnovan prije 26 godina “u okolnostima visokih temperatura i prostoru koji je bio znatno skučeniji nego danas”.

– Kroz prošlo razdoblje uspjeli smo popuniti organizacijske, kadrovske i programske sadržaje kakve SNV godinama nije imao. Na prošlim manjinskim izborima povećan je broj vijeća sa 141 na 152, a ako tome dodamo vijeća drugih lista s kojima postoji suradnja, kao što je to u Istri, onda ta brojka prelazi 160 u općinama, gradovima i županijama sa preko 1.800 vijećnika, što je značajno povećanje. Kadrovski smo ojačali gotovo sva županijska i neka gradska vijeća, dok ćemo s općinskim to napraviti u ovom sazivu. Pojačat ćemo i popravljati koordinaciju između vijeća i suradnju s lokalnim vlastima – rekao je i najavio dodatni rad u segmentu većeg uključenja žena i mladih.

Izrazio je zadovoljstvo programima koji se realiziraju s drugim srpskim institucijama i organizacijama, od ZVO-a i Prosvjete do SDF-a, Privrednika i SPC-a, u čijim se prostorijama Skupština i održala. Programski sadržaji su iznimno obogaćeni u segmentima kulture i sporta, kao i obrazovanja, a puno je napravljeno i u jačanju elektroničkih medija. Radi se i na proizvodnji dnevnih vijesti o događajima unutar zajednice, i to ne samo u Hrvatskoj i Srbiji, nego cijeloj regiji i svijetu. Imamo potencijal za to, samo je potrebno da ekipiramo svoje kadrove i bolje ih usmjerimo, rekao je Pupovac.

Govoreći o gradnji infrastrukture, istaknuo je svojevrsnu eksploziju u protekle četiri godine, navodeći primjere Srpskog doma u Vukovaru i kuće Letića u Glini koja bi trebala biti obnovljena do maja iduće godine.

- Ta kuća bi za područje Banije i Korduna trebala biti referentno mjesto za kulturna dešavanja, okupljanje zajednice, potrebna istraživanje, ekonomski život i opstanak pripadnika našeg naroda, kao i mjesto na koje će moći doći svako dobre volje – objasnio je Pupovac, osvrnuvši se i na dobru suradnju i kontakte Srbije i Hrvatske, koja je vidljiva kroz sastanke ZVO-a i hrvatskih organizacija u Srbiji, te predsjednika Srbije Vučića i premijerima Plenkovića s Anom Brnabić i drugima.

Osvrnuo se i na suradnju sa Srbima na Kosovu i Metohiji, naročito južno od Ibra, prije svega s općinom Štrpce.

– Održavamo bliske odnose i komunikaciju, redovito se posjećujemo, pa je prilikom posjete Kosovu dogovoreno da 45 srednjoškolaca i pet nastavnika iz Štrpca budu gosti u kampu u Savudriji, a s takvim će se programima i nastaviti – rekao je i naglasio gradnju učeničkog doma u Zagrebu za koji će rekonstrukcija zgrade u centru grada početi u avgustu ove godine.

Govoreći o izazovima u predstojećem razdoblju, istaknuo je snaženje međusobne komunikacije vijeća te između centrale SNV-a i terena, jačanje djelovanja općinskih i gradskih vijeća. Najavio i pojačani angažman u raspodjeli sredstava za programe.

Kao vrlo značajno pitanje naglasio je reguliranje financijskog i pravnog statusa SNV-a u naredne dvije godine.

- Ono što sada imamo možemo zahvaliti Klubu zastupnika SDSS-a i SDSS-u kao stranci, ali političke okolnosti neće uvijek biti takve da to bude pouzdano kao sada. Nemamo prigovora na način dodjele i obim sredstava, ali imamo za stalnost sredstava koja će biti osiguravana. Nužno je osigurati funkcioniranje hladnog pogona, dok bi varijabilni dijelovi mogli biti predmet natječaja. Neophodno je da diversificiramo izvore sredstava pri čemu bi više trebali dobiti iz matične zemlje i institucija EU, ali i preko suradnje s drugim organizacijama koje mogu biti partneri.

- Osim toga, treba stvoriti pretpostavke za rad svakog našeg vijeća, iako neka nemaju prostore, sredstva ili podršku u svojim sredinama. Na to nas obavezuje broj vijeća i vijećnika, kao i broj gradova i općina gdje ih nemamo, a morali bismo ih imati. U ruralnim sredinama treba nam više sportskog, kulturnog, obrazovnog i društvenog sadržaja, dok urbani Srbi trebaju izgraditi vezu s drugim pripadnicima srpske zajednice, što pokazuju primjeri Rijeke i Osijeka – kazao je.

Govorio je o osmišljavanju specifičnih programa za djecu u suradnji s Prosvjetom, SDF-om i ZVO-om, odnosno ljetne kampove na kojima se mogu realizirati programi, što već imaju neke manjinske zajednice.

Osim izgradnje domova za starije, čiji je broj premali a kvaliteta nezadovoljavajuća, Pupovac je naglasio potrebu rješavanja imovinskih pitanja koja se vuku još od zadnjeg rata, praćenje gradnje komunalne infrastrukture i razvoj istraživanja.

Na sjednici je osim predsjednika SNV-a i dvoje zamjenika, te predsjednika Savjeta SNV-a, izabran i Nadzorni odbor s predsjednikom Jugoslavom Vesićem i članovima Milanom Vrgom, Draganom Pilipovićem, Mirjanom Midić i Tatjanom Spasojević Vukobratović.

Prisutnima su se obratila ambasadorka Srbije Jelena Milić, koja je, kako je rekla, svoj mandat počela u vrijeme normalizacije odnosa dvije zemalja. Novi predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Tibor Varga obećao je da će raditi na poboljšanju položaja srpske manjine kao najznačajnije i najveće, a njegov prethodnik Aleksandar Tolnauer istaknuo je važnost djelovanja SNV-a.

- Hrvatska ne bi tako lako ušla u EU da veliki doprinos tome nisu dali Srbi i SNV bez obzira na sve okolnosti. Danas je SNV nezaobilazno tijelo u Hrvatskoj i to bez obzira što se mnogi tome bezuspješno pokušavaju suprotstaviti. Koliko mogu, stavit ću se na raspolaganje ako je potrebno i ako mogu koristiti – zaključio je.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.