D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 18.04.2023, Prijavljeni zbog ustaškog pozdrava

“Za dom spremni” je naš lipi stari hrvatski pozdrav koji nema nikakve veze s NDH i ustaštvom, a kamoli s narušavanjem javnog reda i mira, tvrdi ratni zapovjednik Škabrnje Marko Miljanić protiv kojeg je policija digla optužnicu zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava

Nije Marka Miljanića, prvog ratnog zapovjednika samostalnog bataljuna Škabrnje, posebno uznemirila prijava splitske policije koja je podignula optužni prijedlog protiv njega. Miljanića terete da je narušavao javni red i mir tako da je na završetku svog govora na obljetnici postrojavanja IX bojne HOS-a Rafael Boban u Splitu 10. travnja preko razglasa uzviknuo “za dom” na što su okupljeni, njih oko 120, odzdravili, “spremni”.

Policija konstatira da je Miljanić bio svjestan da uzvik “za dom”, uz odziv “spremni”, simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima NDH, te da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti, te trivijaliziranja žrtava zločina protiv čovječnosti.

U prijavi dalje stoji da time napravio prekršaj iz članka 5. Zakona o javnom redu i miru za koji su raspisane kazne od 20 do 150 eura ili 30 do dana zatvora. Po prijedlogu Vlade ti će iznosi uskoro biti znatno povećani na od 700 do 4000 eura, ali bez zatvora.

Slobodna Dalmacija dala je znatan medijski prostor Miljaniću da dodatno promovira svoje stavove. Kazao je da ga nitko neće slomiti, da će se braniti i boriti do kraja jer su deveta bojna i Za dom spremni u njegovom srcu i duši, kao i da je to “naš lipi stari hrvatski pozdrav” koji nema nikakve veze s NDH-om i ustaštvom, a kamoli s narušavanjem javnog reda i mira.

Šeretski je nastavio da je on uvijek za dom spreman, ali da nije rekao za koji – obiteljski, umirovljenički ili neki treći. “Meni je zapravo interesantno kakve se tu sad konstrukcije rade od jednog lipog pozdrava mojim prijateljima, suborcima. Eto iskreno bih najvolio da me ovi moji zeru zatvore pa da malo vidim i zatvorski dom“, kazao je Miljanić, predvidljivo optužujući za sve Milorada Pupovca i Andreja Plenkovića. „Bila je lipo policija kod mene i uručila mi optužni prijedlog, ali nisam ja narušavao javni red i mir. Kakav je to zakon, recite vi meni?”, pita se Miljanić.

Prijavu je zbog istog razloga dobio i Miće Ćuk, dopredsjednik Udruge IX. bojne Rafael Vitez. Podsjetimo da je lani na istom mjestu na dan osnivanja NDH pozitivno o ustaškom pozdravu govorio Matko Raos, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda kojeg ove godine nije bilo, ali su zato ustaškim simpatizeri pojačani s dvadesetak mladića koji su bili postrojeni u crnim majicama s HOS-ovim obilježjima.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.