D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 18.09.2023, Veran Matić: Krvavi septembar 1993. u Medačkom džepu

Hrvatska i pored presuda svojih sudova u slučaju Medačkog džepa slavi 30. godišnjicu ovog zločina bez i jednog spominjanja žrtava. Umesto žaljenja, i dalje imamo slavljenje zločinaca, kao i u svim ostalim državama

Kao specijalni izaslanik predsednika Republike Srbije za rešavanje pitanja nestalih sa Republikom Hrvatskom, prisustovao sam skoro svim komemoracijama na mestima stradanja Srba u ratu u Hrvatskoj, ali i na nekoliko mesta stradanja Hrvata. I posle svakog govora, ili gesta, na povratku me čekala poruka ohrabrenja od Dragana Pjevača, koji je dugo vodio Koordinaciju srpskih udruženja porodica nestalih.

Uvek je ponavljao da su gestovi koje činim i prema Hrvatima žrtvama isto toliko važni kao i nastojanje da se pronađu nestali. Često ponavlja da „nemamo pravo tražiti pravdu za svoje žrtve, ukoliko istu tu pravdu nismo u stanju tražiti i za druge“. To govori i zastupa Dragan Pjevač, čiju su majku Boju Pjevač, ubili pripadnici Specijalnih snaga MUP-aa Republike Hrvatske 9. septembra 1993. godine u operaciji Hrvatske vojske „Džep 93“ poznatoj i kao Krvavi septembar. Odlučio sam da umesto govora ispred crkve u mestu Medak pročitam Draganovo svedočenje o tragediji svoje porodice, koje je objavljeno u zborniku Udruženja Suza:

 

Boja Pjevač, rođena 14. januara 1925. – poginula 9. septembra 1993. godine

Majka, što Vam prvo pada na um kad kažete tu riječ.

Meni nebo, jer je moja majka imala oči boje neba, plave, duboke.

Bile su mirne, brižne i zračile su ljubavlju.

Rodila nas je sedmero.

Učila nas je da volimo i da praštamo. Zahvaljujući njoj ni sada ne znamo šta je mržnja.

Ubio ju je nepoznati zločinac iz Specijalnih postrojbi MUP-a Hrvatske 9. septembra 1993. godine u akciji Medački džep. Ubijena je samo zato što je bila Srpkinja.

Njene ostatke pronašao je moj brat Nikola nakon osamnaest dana.

Tijelo je bilo izrešetano mecima, od udarca tupim predmetom nedostajalo je pola glave, na desnoj ruci nedostajala su tri prsta.

Dok živim, svakog dana pitaću se da li su joj stvarno sjekli prste? Da li su to činili dok je bila živa ili je već bila mrtva? Gdje sam to pogrešio?

Hrvatska, ratni Gospić, prohladna noć između 16. i 17. oktobra 1991. godine. Postrojbe Hrvatske vojske, pod zapovjedništvom Mirka Norca iz kuća i stanova izvlače lojalne Srbe i odvode ih na likvidaciju.

Okružni sud u Rijeci je u martu 2003. godine utvrdio da je odvedeno i likvidirano najmanje 50 civila. Pronađeno je 150 leševa, a veliki broj se vodi kao nestali.

Mirko Norac je lično ubio jednu ženu, pokazujući ostalima kako se to radi.

Zbog ovoga je Mirko Norac pravosnažno osudjen na 12 godina zatvora.

Pričajući o ovim događajima general Stipetić u emisiji Latinica govori da je Tuđman znao za sve ovo i da je izdao naredbu za smjenu Norca i pozvao ga u Zagreb, ali da je po dolasku u Zagreb tadašnji ministar odbrane Hrvatske Gojko Sušak unapredio Norca u čin pukovnika.

Deveti septembar 1993. godine – Divoselo, Čitluk i Počitelj su tri srpska sela koja graniče sa Gospićem. Na žalost, poznatiji su kao Medački džep.

Sela su već više od godinu dana pod zaštitom snaga Ujedinjenih nacija. Mirno je i već skoro godinu dana nema nikakvih ratnih dejstava.

U šest sati u jutro kreće napad Hrvatske vojske pod komandom Ademija i Norca.

Masovno su ubijani civili i zarobljeni vojnici, a sela su sistematski paljena i uništavana.

Prema izjavi generala Žan Kota, komadanta UNPROFOR-a u selima koje je obišao poslije ove akcije nisu pronađeni tragovi života.

Petak 30.5.2008. godine, Okružni sud u Zagrebu. Prisustvujem izricanju presude Ademiju i Norcu. Kao kroz maglu slušam da su izvršena mnoga ubojstva nad civilima.

U mom selu Čitluku – svedoci su tvrdili da su žrtve zaklane, spaljene, da je jedna starica nabijena na kolac, da je jedan ranjen vojnik živ svezan na drvo i gađan noževima dok nije izdahnuo… Za majku Sud utvrđuje da je ubio neko ko je bio u zoni odgovornosti Specijalnih snaga MUP-a Hrvatske….

Izriče se presuda – za sve ove zločine glavni zapovjednik akcije Ademi je oslobođen, a Norac kažnjen sa sedam godina zatvora i to zato što nije poduzeo ništa da se takva nedopuštena postupanja spriječe, suzbiju i kazne…

Na pitanje suca Mrčele da li je razumio izrečenu presudu, Norac odmah odgovara: Nisam.

Kako da razumije?

Svi su znali da je činio zločine, a unapređen je najprije u čin pukovnika, pa onda u čin generala… Onda ga sude za iste zločine na dvanaest godina zatvora, pa sad opet sedam godina za nečinjenje.

Iscrpljen i pun tuge nakon izrečene presude napuštam Zagreb – grad moje mladosti.

Priprema se veliki koncert Tompsona u organizaciji gradonačelnika Bandića.

Sa Jelačic placa te večeri uz poklik „Ubij ubij Srbina“ pozdravljao se heroj (i ratni zločinac) Mirko Norac.

Nije 1991. godina, već petak 30. maj 2008.

Jul 2008. godine

Prolazim kroz Gospić. Na ulici jedva po koji čovjek. Još su vidljivi tragovi rata. Dolazim na glavni trg gdje je bio spomenik Nikoli Tesli uništen 1991. godine.

Idući dalje prolazim pored mjesta gdje je bila srpska crkva. Sad je nema. Tu je parkiralište za automobile.

Prolazim istočnim dijelom grada… Crvenilo obnovljenih malih srpskih kuća miješa se sa ruševinama.

Dolazim u Čitluk.

U selu živi samo jedan starac od 60 godina.

Nema zvukova … zlokobna tišina. Ptice ne pjevaju, jer ih nema….

Obilazim groblje .

Gledam spomenike.

Stričevi Mile i Nikola poginuli u pokolju 1941 godine, do njih otac umro 1990. i majka poginula u septembru 1993 godine.

Odlazim.

Ostaci ruševina koje su nekad bile moje selo okupani ljetnim suncem i dalje djeluje sablasno.

Postalo mi je jasno kako čovjek umire – nije teško ni lako, nije ništa. Samo se sve manje živi, sve manje se jest, sve manje se misli i osjeća i zna, bogato životno kolanje presušuje, i ostaje tanki končić nesigurne svijesti, sve siromašniji, sve beznačajniji. I onda se ne desi ništa, ne bude ništa, bude ništa.

Sjećanja - Meša Selimović

Dragan Pjevač

I pored pravosnažne presude za zločine u Medačkom džepu, članovi porodica žrtava odbijeni su od strane institucija Republike Hrvatske za naknadu štete. Upravo je slučaj Boje Pjevač najpoznatiji. Ustavni sud je dva puta odbio njihove žalbe. Evropski sud za ljudska prava ocenio je njihov zahtev kao nedopušten, jer navodno nisu iscrpljene sve mogućnosti pred institucijama Hrvatske. Deca Boje Pjevač, ne samo da nisu dobili naknadu štete, već moraju da plate sudske troškove parnica koje su izgubili protiv te države.

Republika Hrvatska i pored presuda svojih sudova u ovom slučaju, slavi 30 godišnjicu ovog zločina bez i jednog spominjanja žrtava.

Umesto žaljenja, i dalje imamo slavljenje zločinaca. Uostalom, kao u svim državama čiji su građani učestvovali u ratovima devedesetih.

Zbog toga i Dragan Pjevač često zna da kaže kako rat neće biti završen sve dok političke elite i vođe, i institucije ne izraze žaljenje za žrtve koje su počinili zločinci iz njihovog naroda, ne ograde se od počinilaca zločina i daju pravednu nadoknadu za sve žrtve.

Na komemoraciji u mestu Medak, ispred crkve mogli smo da čujemo pesmu u čast Boje.

 

Veran Matić

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.