D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 19.04.2023, Opet zajednička kolona u Jasenovcu

Predstavnici židovske zajednice prihvatili su poziv JUSP-a Jasenovac da sudjeluju s predstavnicima Vlade i ostalih žrtava na zajedničkoj komemoraciji u nedjelju povodom obljetnice proboja zarobljenika iz ustaškog logora Jasenovac

Nakon više godina prekida pa povratka 2020. godine i onda opet odvojenih kolona, Vijeće Židovske općine Zagreb i Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj prihvatili su poziv Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac da sudjeluju na zajedničkoj komemoraciji u povodu obljetnice proboja zarobljenika iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac na komemoraciji u nedjelju, 23. travnja.

Potvrdio je to za N1 predsjednik Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus, prekinuvši time nesudjelovanje predstavnika židovskih općina u zajedničkim komemoracijama zbog odnosa vlasti prema veličanju NDH i ustaškog režima kao i korištenju ustaških simbola i pozdrava “Za dom spremni”.

Kraus je, inače, u utorak na komemoraciji za žrtve Holokausta održanoj na zagrebačkom Mirogoju upozorio da negiranje Holokausta ostaje bez sankcija te da židovska zajednica svjedoči kulturocidu.

Drugi put mirno promatrate kako nestajemo, rekao je Kraus, zaključivši dio svoga govora o stanju Židova u Hrvatskoj danas kojeg po njemu obilježava sve manji broj ljudi, ali i uništavanje njihovih tragova ekshumiranjem židovskih grobnica i grobalja, što omogućuju zakoni nakon što vlasnici deset godina na plaćaju grobno mjesto.

Prema Krausu, u posljednje vrijeme na Mirogoju je ekshumirano više od tri i pol tisuće zemnih ostataka, nakon čega se mijenjaju obilježja na grobnicama i one gube raniji identitet.

Podsjetimo da je zadnjih godina obilježavanje žrtava više od 83 tisuća ubijenih u Jasenovcu teklo u više kolona.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin najavio je prije nekoliko dana da se nada da će, uz premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, komemoraciji prisustovati i predstavnici koordinacije židovskih općina koji su lani počast žrtvama Jasenovca odali četiri dana nakon središnje komemoracije na Jom hašou.

“Želim vjerovati da će u nedjelju svi biti u Jasenovcu i da ćemo tako odati počast žrtvama, koje to zaslužuju. Ostala 364 dana možemo raspravljati što treba mijenjati i što sve nije u redu“, kazao je Habulin za Večernji list.

Podsjetimo da je danas Hrvatski sabor, po hitnom postupku, počeo raspravu o izmjenama Zakona o prekršajima javnog reda i mira kojim bi se znatno povećale kazne za govor mržnje, a koja je bila obilježena ustaškim pozdravom zastupnika Mosta Mire Bulja.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.