D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 21.02.2020, U Kistanjama zapaljene hrvatska i srpska zastava

Policija je pronašla i privela 56-godišnjaka koji je prije tri dana na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine u Kistanjama zapalio i hrvatsku i srpsku zastavu, a pronađen je i mladić koji je krajem januara na kući SPC-a napisao NDH

Kistanje su se opet našle meti vandala: na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine zapaljene su hrvatska i srpska zastava, a krajem januara na kući Srpske pravoslavne crkve ispisani su mrzilački grafiti. Počinitelji su u oba slučaja privedeni i protiv njih će biti podignute kaznene prijave.

U utorak, 18. februara, oko 21 sat, u Kistanjama je zapaljena zastava Republike Hrvatske skupa sa zastavom srpske nacionalne manjine koje su bile istaknute na zgradi manjinskog Vijeća u tom mjestu. Počinitelj je priveden, riječ je o 56-godišnjaku nad kojima je u srijedu dovršeno kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela Povreda ugleda Republike Hrvatske.

Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske, u priopćenju je navela da je tokom kriminalističkog istraživanja po nalogu Županijskog suda u Šibeniku u Kistanjama pretražena obiteljska kuća osumnjičenog, gdje je pronađen i oduzet pištolj.

‘Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, a protiv njega će biti podnijet Optužni prijedlog, zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja', zaključila je Kosor.

Kako saznajemo, na kući Srpske pravoslavne crkve u Kistanjama 26. januara ispisani su grafiti neprimjerenog sadržaja, a prema neslužbenim informacijama doznajemo da je osumnjičeni 24-godišnjak ispisao ‘Nezavisna Država Hrvatska’. U priopćenju glasnogovornice se navodi da je nastala šteta procijenjena na iznos od 5.000 kuna.

Nad počiniteljem je izvršeno kriminalističko istraživanje i protiv njega će biti podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Podsjetimo, u oktobru prošle godine sa zgrade Vijeća srpske nacionalne manjine je skinuta dvojezična ploča, a taj čin se dogodio treći put u šest godina koliko dvojezične ploča postoji na zgradi Vijeća.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije Borislav Šarić tom prilikom je izjavio je da će dvojezična ploča biti vraćena, te da su za svaki slučaj naručili rezervnu, ‘jer se nikad ne zna kada će opet biti uništena ili ukradena’.

 Anja Kožul

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.