D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 22.06.2021, Vandali Titov park u Puli nazvali Pavelićevim

U susret Danu antifašističke borbe u Puli oskvrnut Titov park, a svećenik don Ivan Turić na svatovima nosio fotografiju ustaških krvnika Jure Francetića i Rafaela Bobana i pjevao “Evo zore, evo dana”

Spočetkom ljeta i približavanjem Dana antifašističke borbe pojačavaju se nacionalističke i desničarske provokacije. U utorak je tako oskvrnut spomenik palim borcima u Titovom parku u Puli. Crvenim sprejom je išarana bista Josipa Broza Tita, kao i natpis “žrtvama fašizma” preko kojeg je napisano “Pavelićev park”. Vandalizam su oštro osudili novi župan Istarske županije Boris Miletić kao i gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

“Svjedočimo sramotnom činu već drugi put u posljednjih dvadeset dana i to, nažalost, na dan kada se diljem Istre i u cijeloj zemlji obilježava Dan antifašističke borbe. Devedesetih godina diljem Hrvatske je uništeno i oštećeno više od tri tisuće partizanskih spomenika, mi u Istri smo tada očuvali svoje, zato je posebno tužno što se u današnje vrijeme događaju ovakvi incidenti”, rekao je Miletić, naglasivši da će unatoč pokušajima oskvrnjivanja spomenika, Istra ostati progresivna regija koja je svoj identitet baštini na antifašizmu, multikulturalnosti i toleranciji. “Antifašizam je bio i ostao dio našeg identiteta i danas je jedan od najvažnijih stupova na kojima počiva i s kojim se diči suvremeno istarsko društvo”, kaže Miletić.

Oštar je bio i Zoričić. “Nema, nažalost, dugo da se ponovio isti čin. Tužno je kada čovjek vidi da u 21. stoljeću i dalje ima onih koji su zadojeni idejom gubitnika i svoju mržnju iskaljuju na spomenicima, oblikovani neznanjem i budalaštinom koja im je jedina prijateljica. To neće proći i ne može tako!”, poručio je. Zoričić je rekao da ti bezimeni antijunaci samo pokazuju sebi da žive u iluziji prošlosti nošeni idejom koja je propala i koja ni na jedan način nije htjela dobro svome čovjeku i narodu.

“Koliko god puta šarali, mi ćemo čistiti i dat ćemo sve od sebe da vrijednosti antifašizma ugradimo u našu djecu i mlade u školama i na fakultetima, jer jedino tako možemo promovirati ono na što smo ponosni i biti sigurni da se fašizam neće ponoviti. Bez hrabrosti naših djedova i baka tada djevojaka i mladića, ne bi bilo današnje moderne Hrvatske, jer su djeca i unuci tih istih djevojaka i baka branili Hrvatsku i u Domovinskom ratu. Oni koji to ne znaju i ne prihvaćaju, oni ne poznaju niti sebe, niti Pulu, niti Istru niti Hrvatsku, ali niti svoju i našu budućnost”, istaknuo je gradonačelnik.

Oglasio se opet i don Ivan Turić, svećenik koji je optužen 1977. u Teksasu zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika i zbog čega je lišen crkvenih dužnosti, nakon čega je pobjegao u Argentinu, da bi se sredinom devedesetih vratio u Hrvatsku i nastavio s radom u župama splitsko-makarske nadbiskupije sve do umirovljenja, o čemu su Novosti pisale. Jutarnji list u utorak je  objavio video na kojem se vidi don Ivan kako je u nedjelju, 20. lipnja, „uveličao“ svatove u jednom selu Dalmatinske zagore noseći sliku na kojoj su ustaški zločinci Jure Francetić i Rafael Boban i pjevajući ustašku pjesmu “Evo zore, evo dana”, a sve uz crnu zastavu HOS-a s pozdravom „Za dom spremni“. Don Turić se već istaknuo „propovijedajući“ ustašku ideologiju. Antu Pavelića je, primjerice, nazvao dobročiniteljem hrvatskog naroda, a nekadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću poručio je da je partizanska kapa lijepa, a ali da je ljepša ustaška”.

Na sve se ovo nadovezao slučaj vrijeđanja interventnog policajca po nacionalnoj osnovi u okviru grupe na internetu. Umjesto da počinioci budu kažnjeni, oni su ostali raditi, a policajac s „krivim“ krvnim zrncima je premješten u drugi vod. Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog teške povrede službene dužnosti podnesen je više od godinu dana nakon incidenta.

U prijavi tužiteljstvu navodi se da su M. P. kolege u kombiju pitali: “Kako se tvoja majka zove, Natalija ili Nataša?”, “Kako je Natalija? Je li sama doma?” i da mu je prvoosumnjičeni rekao: “Bi li volio imati malog bracu, da postanemo obitelj?” Kad je M. P. izišao zbog tih uvreda iz grupe, nastavili su se komentari na njegov račun pa je tako prvoosumnjičeni napisao: “U nedjelju, ako smo svi skupa u autu, j…ćemo ga cijeli dan i stavit ću ga da vozi tako da ne može nigdje mrdnuti”. Prijavio je i da ga je 10. travnja prošle godine drugoosumnjičeni interventni policajac pitao: “Koja je tvoj deda parohija? J…ti ja dedinu parohiju?”. Isto se, tvrdi, ponovilo i tri dana kasnije od drugoosumnjičenog, a prvoosumnjičeni se nadovezao riječima: “Da, koja si ti parohija? Pazi da ti ne bi bio pokopan u parohiji i dobro pazi da ne bi mi ponovili 1941. godinu. Znaš ono, NDH i tako to. M. P. je naveo i svog kolegu koji je to sve čuo i potvrdio u poruci u grupi što je priloženo kao dokaz kaznene prijave i predložio ga je kao svjedoka. M. P. je, tvrdi, zbog toga bio posebno uznemiren jer je isprovociran zbog pitanja o nacionalnom porijeklu. Govorili su mu, tvrdi: “Kako deda, je l’ živ? Još je živ? Stara komunjara, stara partizančina, stari udbaš, OZNA”… Zbog svega se obraćao psihologinji u kadrovskoj službi PUZ-a, ali je bio i nekoliko mjeseci na bolovanju, donosi Jutarnji list.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.