D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 23.11.2021, Na Mirogoju se gradi groblje ustaša, a ne hrvatske vojske

Savez antifašista upozorava na još jedan pokušaj povijesnog revizionizma preko Projekta uređenja groblja hrvatskih vojnika 1941.–1945. na Mirogoju kojim se žele rehabilitirati kvislinške snage, čemu će se SABA RH suprotstaviti

Projekt uređenja groblja hrvatskih vojnika 1941.–1945. na Mirogoju još je jedan pokušaj revizionizma i rehabilitacije kvislinških snaga čemu će se Savez antifašističkih boraca i antifašista RH suprotstaviti, rekao je na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 23. novembra, predsjednik SABA RH Franjo Habulin.

Istaknuo je da će se u srijedu na dnevnom redu Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora naći i najvjerojatnije izglasati zaključak o podršci realizacije Projekta uređenja groblja hrvatskih vojnika 1941-1945. na zagrebačkom Mirogoju, čime se omogućava izgradnja memorijalnog ustaškog groblja kojim će se ustaše i domobrani kvalificirati kao “hrvatska vojska”.

- Osim što se ustaše i domobrani nazivaju hrvatskom vojskom u obrazloženju prijedloga zaključka Odbora stoji i da je među pokojnima “predsjednik Hrvatskog državnog sabora u doba NDH gospodin Marko Došen”. Dakle, smatra se da je predsjednika zakonodavnog tijela jedne fašističke kvislinške države potrebno komemorirati zbog njegove funkcije. Razvidno je da se ustaše i domobrane komemorira u odnosu na njihovu funkciju (“hrvatski vojnici”), a među njima se izdvajaju oni koji su zauzimali visoke pozicije, čime se i tim funkcijama i institucijama NDH daje dignitet – kazao je Habulin.

Naglasio je da se prijedlogom zaključka prihvaća prijedlog otvoreno ustaških udruga koje podsjećaju da je Franjo Tuđman imao stav da je NDH, “uz ostalo, bila i izraz težnji hrvatskoga naroda za vlastitom državom”.

To nije točno, jer je NDH stvorena voljom okupatora, a narod nitko nije pitao, rekao je Habulin i istaknuo da se i tu radi o relativizaciji zločinačkog karaktera NDH i zločina pripadnika kolaboracionističkih vojski na strani okupatora u Drugom svjetskom ratu.

U Ustavu RH jasno je utvrđeno da se hrvatska državnost gradila u Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) i da je Narodnooslobodilačka vojska hrvatska vojska.

- Ustaše i domobrani nisu bili pripadnici hrvatske vojske, već pripadnici kvislinških vojski. NOP je na osnovu Ustava nositelj državne suverenosti, što se ogleda u odlukama ZAVNOH-a, dok su ustavi NR i SR Hrvatske navedeni kao legitimna izvorišta uspostave državne suverenosti suvremene Hrvatske. Ustav RH se pritom ne poziva na fašističku kvislinšku marionetu “NDH”, već jasno iznosi da je ona bila u suprotnosti s državnom suverenosti Hrvatske – naglasio je Habulin.

Pročitao je i stavove i prijedloge SABA RH.

- Prihvatljivo je da se na memorijalnom groblju urede ploče s imenima poginulih i datumom rođenja i smrti, ali ploče ili obilježja ne smiju imati elemente slavljenja poginulih, a još manje slavljenja ustaškog pokreta ili relativiziranja njegove povijesne uloge. Na obilježjima se ne smije koristiti termin “hrvatska vojska” ili “hrvatski vojnici” već treba biti jasno da je riječ o pripadnicima ustaških i domobranskih formacija. Nikako se ne smije prihvatiti to da su ustaše bili “hrvatska vojska” – naglasio je.

SABA RH traži i da se pristup realizaciji projekta treba uvjetovati obnovom oštećenih ili uništenih partizanskih grobova i spomenika na Mirogoju, čemu se treba pristupiti odmah i neovisno o navedenom projektu.

- Uvidom u projekt jasno je da se radi o uređenju groblja pripadnika vojske NDH. Stoga od Grada Zagreba valja tražiti da povuče suglasnost, koju je dao pokojni Milan Bandić, te izraditi vlastiti projekt koji će udovoljavati ustavnim kriterijima, s obzirom da Gradska groblja za to imaju stručnjake. Podrška Projektu memorijalnog groblja hrvatskih vojnika 1941-1945. je još jedan pokušaj povijesnog revizionizma na štetu Hrvatske i povijesne istine – ističu u SABA RH.

Podsjećaju i da se više godine nastoji pokrenuti obnova Partizanskog groblja na Mirogoju i obnova spomenika sa spomen-pločama u čast boraca talijanske brigade “Brigata Italia”, koji je uništen u ratu 90-ih.

„Grobne ploče na Partizanskom groblju su popucale, neke nedostaju, a na nekima su ugravirana slova izblijedjela ili su obojena crnom bojom. Cijelo Partizansko groblje valjalo bi restaurirati jer je to trajan spomenik herojskoj antifašističkoj borbi, naših i talijanskih boraca za oslobođenje Zagreba od okupatora i domaćih izdajnika u Drugom svjetskom ratu, stoji na kraju saopćenja.

Odgovarajući na novinarska pitanja Habulin je rekao da ih je o prijedlogu projekta obavijestila članica Odbora, zastupnica Katarina Peović, kao i da bi se uskoro trebali sastati vodstvo SABA RH i gradonačelnik Tomislav Tomašević sa svojim pročelnicima, a jedna od točaka je upravo pitanje groblja.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.