D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 27.01.2020, Ustavni sud potvrdio istražni zatvor napadačima u Uzdolju

Protiv petnaestoro huligana šibensko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnice za zločin iz mržnje

Šestorici optuženika za napad na Srbe u Uzdolju potvrđen je dvomjesečni pritvor u istražnom zatvoru odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske iz decembra 2019. Optuženici su u novembru prošle godine podnijeli ustavnu tužbu zbog odluke izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Šibeniku da im se produži istražni zatvor, pozivajući se na povredu prava na slobodu prema Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i sloboda te Ustava RH, ali je njihova tužba jednoglasno odbijena.

Ustavni sud je odbio ustavne tužbe okrivljenih za kaznena djela nasilničkog ponašanja, oštećenja tuđih stvari i tjelesne povrede u vezi sa zločinom iz mržnje počinjenih u avgustu prošle godine u Uzdolju, kada je petnaest osoba ‘zajedno i dogovorno, znajući da se u caffe baru nalazi veći broj građana srpske nacionalnosti koji prate televizijski prijenos utakmice između klubova Crvena Zvezda iz Srbije i Young Boys iz Švicarske, došli s ciljem da se s njima kao građanima srpske nacionalnosti i navijačima Crvene Zvezde obračunaju’, navodi se, između ostalog, u odluci Ustavnog suda.

Šestorica napadača pravni lijek potražili su na Ustavnom sudu nakon što je sudac istrage Županijskog suda u Šibeniku u septembru 2019. odbio prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku da im se produži istražni zatvor. Rješenje je zatim ukinuo i preinačio Županijski sud u Šibeniku te odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana. Prilikom zahtjeva ODO Šibenik za produljenje istražnog zatvora, sudac istrage je opet odbio odrediti mjeru zatvora, ali je odredio zaštitnu mjeru obaveznog javljanja u nadležnu policijsku postaju svaki tjedan, kao i zabranu dolaska i boravka u Uzdolju. Početkom novembra 2019. uslijedilo je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku čime je potvrđen istražni zatvor.

Sudac istrage relativizirao je napad, pa je u obrazloženju rješenja tada naveo da postoji osnovana sumnje da su osumnjičeni počinili kaznena djela, ali ne da ne postoji osnovana sumnja da su počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret iz mržnje.

Također, ocijenio je da je teza državnog odvjetnika – postavljanje pitanja napadača žrtvama ‘ovdje gledate Zvezdu’ te psovanje ‘četničke majke’, što samo po sebi podrazumijeva napad na onog ko je različit po nacionalnosti i vjeroispovijesti – promašena. Dalje, u odluci kaže da je ‘notorno da ima navijača nogometnog kluba ‘Crvena zvezda’ koji nisu srpske nacionalnosti, a niti pravoslavne vjere, uostalom notorno je da ima navijača tog kluba koji su ateisti ili agnostici, a jednako je izvor kod izraza ‘četnik’, jer je kroz povijest bilo četnika koji nisu bili niti srpske nacionalnosti niti pravoslavne vjere, pa tako tijekom povijesti u četnicima, poglavito u Drugom svjetskom ratu, bilo i više tisuća etničkih Hrvata i katolika (uglavnom iz redova Orjune), Slovenaca u tzv. Plavoj gardi i dr.’

Nakon što je napadačima potvrđeno produženje istražnog zatvora, šibensko Općinsko državno odvjetništvo 4. decembra 2019. podignulo je optužnicu protiv petnaestoro napadača.

Anja Kožul

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.