D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 27.06.2021, Spomenik kvislinzima

Činjenica je da su partizani kraj Nove Gradiške strijeljali jedan dio zarobljenih ustaša i oružnika, ali nije poznato tko im je u općini Cernik, na ulazu u selo Šumetlicu gdje većinom žive Srbi, postavio spomenik

U općini Cernik kod Nove Gradiške, na pola kilometra prije ulaza u selo Šumetlicu s većinskim stanovništvom srpske nacionalnosti, prošli tjedan uz cestu je osvanuo spomenik s motivom nacionalnog pletera i vrlo malo podataka. Mramorno zdanje sadrži imena 42 muškarca, uz spomen još devetorice čija imena nisu zabilježena. Navodi se da su “mučeni i pogubljeni 15. juna 1945.” Na spomeniku ne postoji nikakav kontekst, objašnjenje i okolnosti pod kojima su navedeni likvidirani, a nema ni podataka o graditeljima spomenika.

I na internetu su informacije o stradanju tih osoba podjednako oskudne, osim nekih članaka na desničarskim portalima, koji inače obiluju izmišljotinama i teškim revizionizmom u vezi Drugog svjetskog rata i Jugoslavije. U jednom od takvih tekstova donosi se identičan spisak likvidiranih uz izvještaj Milovana Samardžića, oficira Devete krajiške brigade, u kojem tvrdi da se radilo o ustašama i žandarima NDH.

Milan Radanović, historičar iz Arhiva Srba, kaže da izvještaj oficira Samardžića potvrđuje ono što se generalno zna o strukturi strijeljanih na završetku rata u ovom kontinentalnom dijelu Hrvatske. On napominje da postoje izvjesne razlike između likvidacija u Sloveniji maja 1945. i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Naime, ogromna većina domobrana je amnestirana avgusta 1945., a među njima je bio dio ustaša koji su se u Sloveniji ili u NDH uspjeli preobući u domobranske uniforme. Domobrani su potom sprovođeni u logore u Hrvatskoj i Srbiji, a zatim se bi tokom istrage otkrivalo da su neki od njih ustaše. Nakon toga su jednim dijelom bili osuđeni, a jednim likvidirani bez suđenja, kao što je to urađeno s ovom grupom u okolini Cernika. Radanović smatra da je ta likvidacija slučajno obavljena u Šumetlici, u šumi Klačinac, te da se ne može govoriti o nekoj vrsti osvete mještana ovog sela, što impliciraju revizionisti.

- Pitanje je da li mještani Šumetlice imaju veze s tom likvidacijom. Međutim, činjenica je da je Šumetlica jako stradala u Drugom svjetskom ratu. Imala je od 100 do 200 žrtava, od kojih je najveći dio ubijen u logoru u Staroj Gradišci. Šumetlica je ustaničko selo i spaljena je u januaru 1944. Zarobljeni ustaše i oružnici našli su se stjecajem okolnosti u Novoj Gradišci. U dokumentu Devete krajiške brigade se vidi da je provedena istraga i utvrđeno je da su to ustaše, što je njima bilo dovoljno da ih likvidiraju – navodi Radanović.

Mišljenja je da je toj grupaciji kvislinga trebalo suditi. Kao istraživač i historičar smatra da su dokumenti sa suđenja ustašama dragocjeni zato što su vrlo često priznavali zločine kad bi bili pritisnuti dokazima, kad bi ih drugi ustaše optužili ili kad bi ih svjedoci prepoznali.

- To je važan povijesni izvor na osnovu kojeg možemo rekonstruirati određene ratne zločine i učesnike. U tom smislu je pogrešno što im nije suđeno. Možemo pretpostaviti da su među njima bili i predstavnici vlasti koji su imali veću komandnu odgovornost, no najvjerojatnije je riječ o običnim izvršiocima zločina i o pripadnicima ustaške vojnice koji su kao fašisti bili preventivno likvidirani od strane nove vlasti. Važno je istaknuti da je riječ o pripadnicima ustaškog pokreta koji je na samom tom području, kao i na cijelom području NDH vršio masovne i nezapamćene zločine nad civilima, uključujući tri genocida, nad Srbima, Romima i Židovima. Oni su kao pripadnici te formacije smatrani zločincima po definiciji – ističe Radanović.

Općina Cernik do zaključenja ovog broja Novosti nije odgovorila na naš upit tko je postavio spomenik, pa se tako ne zna tko je inicirao njegovo postavljanje niti kakva je dokumentacija bila potrebna da bi se mogao naći na javnoj površini.

 

Anja Kožul

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.