D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 28.10.2020, Vukovarsko Gradsko vijeće protiv ravnopravne upotrebe ćirilice i srpskog jezika

Nelegitimnim zaključkom gradske vlasti stavile su se iznad Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina zbog čega bi se u rješavanje probleme trebala uključiti državne institucije, smatra SDSS-ovac Srđan Kolar

Većinom glasova (12 prema šest) na sjednici Gradskog vijeća Vukovara u srijedu prihvaćen je zaključak gradonačelnika Ivana Penave da nema uvjeta da se u tom gradu ravnopravno koriste srpski jezik i ćirilica, iako bi trebali na osnovu učešća Srba u ukupnom stanovništvu grada. Osim vijećnika SDSS-a, protiv gradonačelnikovog zaključka bila su i dva vijećnika SDP-a te onaj iz Živog zida.

Penava je zaključak u kojem se navodi da je ‘dostignuti stupanj razumijevanja na razini koja omogućava suradnju i suživot te se nisu stvorili preduvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Gradu Vukovaru i dopune Statutarne odluke kojom se pripadnicima srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara priznaju nova prava’ početkom oktobra uputio manjinskim vijećima.

Usvojenim zaključkom Penava i Gradsko vijeće ispunili su formalnu obavezu proizašlu iz odluke Ustavnog suda po kojoj su dužni svake godine razmotriti dosegnuti stupanj razumijevanja i dijaloga te donijeti odluku o mogućnostima proširivanja prava Srba u tom gradu. Nakon što su se godinama oglušivali na taj zahtjev, sada se takvi zaključci donose rutinski uz identičan tekst, pa se ovaj od lanjskog razlikuje samo po datumu.

U zaključku stoji da ‘u uvjetima kada su još uvijek zapostavljena prava velikoj većini građana Vukovara koji su branili taj grad 1991., uključujući pravo na ljudski život, dostojanstvo i slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini’.

Penava smatra da bi se ‘proširivanje opsega prava smatralo nepoštovanjem i nerazumijevanjem građana grada Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. i njihove žrtve koje bi u konačnici dovele do neželjenih posljedica po suživot u Gradu Vukovaru’. Srpske predstavnike u Vukovaru Penava optužuje da ne pokazuju poštovanje prema žrtvi i vrijednostima rata 90-ih uz frazu da ‘svoj red na pravo i pravdu čeka 300 nestalih Vukovaraca, 6.000 logoraša i 1.800 poginulih u borbama za grad’.

U izjavi za N1 nakon sjednice Penava je ocijenio da to što se nisu stekli uvjeti za razumijevanje i snošljivosti dvije nacionalne zajednice u gradu, pa da tako nema mogućnosti za punu primjenu dvojezičnosti, nije njegovo mišljenje nego ‘činjenice koje nitko ne osporava’.

U obrazloženju tog stava vratio se u 90-te godine i detaljno pobrojao hrvatsku žrtvu.

- Ne može se tražiti od nas u Vukovaru da sve zaboravimo i stavimo na stranu, pa da idemo dalje. Valjda je 1991. trebala biti prije 2000. 2020. ili svih godina koje su došle prije ove. Traži se od većinskog naroda i svih pripadnika nacionalnih manjina, pa i pripadnika srpske nacionalne manjine koji su se stavili na stranu obrane grada Vukovara da sada sve to precrtaju i kažu ‘OK, idemo priznati prava koja su potrebna’, a mi smo šutjeli 30 godina, 30 godina nas se gazi, ne priznaje pravo i prava najbližem bratu ocu susjedu, sinu – rekao je Penava, ističući da se struktura stanovnika promijenila u odnosu na stanje prije rata.

Osvrnuo se i na popis stanovništva koji će biti proveden naredne godine, rekavši da u Vukovaru ne živi 35 posto Srba koliko pokazuje popis iz 2011. već skoro upola manje, a suprotstavio se i zahtjevu da popis stanovništva rade i pripadnici manjina.

Za komentar smo pitali gradskog vijećnika i predsjednika vukovarskog SDSS-a Srđana Kolara.

- S obzirom da je zaključak identičan kao i lanjski, očito je da nije postojala volja da se situacija promijeni i ostvare Ustavnim zakonom garantirana manjinska prava Srba u Vukovaru, pa se i dan-danas Penava i njegovi istomišljenici pozivaju na događaje iz 1991. godine i kolektivno optužuju Srbe za njih. Jasno je da se proteklu godinu dana nitko nije potrudio da preispita stavove i čuje nova mišljenja – rekao je Kolar koji naglašava da Penavina politika i dalje ide u smjeru netolerancije i međusobnog neuvažavanja.

Ovim nelegitimnim zaključkom gradske su se vlasti stavile iznad Ustavnog zakona zbog čega bi se u rješavanje probleme trebala uključiti državne institucije, smatra Kolar.

- Još su veći problem Penavini stavovi o školstvu, jer se daje na znanje da su samo Srbi krivi za odvajanje djece u školama. To smo kategorički odbili, kao i tvrdnje o srpskim školama. Radi se o hrvatskim školama koje rade po hrvatskom školskom programu, s istim nastavnim sadržajem i koje po hrvatskim udžbenicima pohađaju Srbi s nastavom na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu – objasnio je Kolar.

Što se tiče broja stanovnika u gradu, jedini meritoran akt je popis stanovništva iz 2011. godine po kojem u gradu živi 34,87 posto Srba. Neki drugi popisi i brojke kojima barata su proizvoljni, naglasio je Kolar.

 

Piše: Nenad Jovanović

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.