D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 28.12.2021, Obilježeno stradanje Srba u pakračkim selima

Obilježen je dan stradanja pripadnika srpske nacionalne zajednice 1991. godine u logorima Pakračka Poljana i Marino Selo

U organizaciji VSNM-a Grada Pakraca 27. decembra obilježen je dan stradanja pakračkih sela 1991. i stradanje građana u logorima Pakračka Poljana i Marino Selo.

- U 20 pakračkih sela 26. decembra 1991. ulazi Hrvatska vojska koja tamo zatiče više od 50 civila starije životne dobi koje toga i narednih dana ubijaju. I dalje se traže nestali mještani sela koji su ostali u svojim domovima u Gornjim Grahovljanima, njih 16, u Branešcima sedam i u Kusonjama 12. Prije 30 godina praktički prestaje postojati cijelo istočno područje Pakraca jer su uništene gotovo sve kuće u 20 sela, škole, društveni domovi, trgovine, ugostiteljski objekti i druga infrastruktura – rekao nam je zamjenik požeško-slavonske županice Nikola Ivanović.

U ime srpske zajednice Pakraca vijenci su položeni kod spomenika u Gornjim Grahovljanima i kod “Ribarske kolibe” u Marinom Selu u kojem je krajem 1991. formiran logor u kojem su mučeni ubijani srpski civili.

Uz Ivanovića, počast stradalima su odali zamjenica gradonačelnice Pakraca Mirsada Popović Damjanović, predsjednik VSNM Pakrac Milan Kozlović i Ana Romanić iz GO SDSS-a Pakrac te Udruge antifašista Pakrac-Lipik.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.