D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 30.09.2021, Desni i “lijevi ekstremisti”

Iako je desni radikal Danijel Bezuk napao Vladu strojnicom, SOA podjednako upozorava na navodni lijevi ekstremizam

Prvih 15 godina rada Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) obilježila je ovih dana sedmim javnim izvještajem o radu u protekloj godini, uz zaključak da je Hrvatska sigurna i stabilna demokracija. SOA ističe da je epidemija korone imala značajan utjecaj na stanje sigurnosti u svijetu jer je “dodatno potaknula rast ekstremizma i radikalizma, pogotovo u okolnostima plasiranja dezinformacija i teorija zavjere oko europskog odgovora na krizu i učinkovitosti demokratskog i liberalnog političkog i društvenog uređenja”.

Iako je teroristička prijetnja u Europi i dalje značajna, SOA smatra da trenutno nema utvrđenih izravnih terorističkih prijetnji, nezavisno o ideologiji. Međutim, mogućnost terorističkog napada, prvenstveno samostalnih napadača, ne može se isključiti. To potvrđuje napad 22-godišnjeg Danijela Bezuka na zgradu Vlade u oktobru prošle godine, koji je imao obilježja terorističkog napada s ekstremno desnih ideoloških polazišta, uz psihički poremećaj počinioca. Problem je što nema analize masovnog nelegalnog držanja i kupoprodaje oružja, što je za posljedicu uzrokovalo nedavni masakr u romskom naselju u Međimurju.

Upitno je što SOA izjednačava “desni” i “lijevi” ekstremizam, iako se ovaj potonji očitava tek u rijetkim grafiterskim intervencijama. Dvojben je i stav da u Hrvatskoj i dalje nikakav ekstremizam nema značajnije uporište, potporu javnosti ni potencijal za destabilizaciju nacionalne sigurnosti, s obzirom na intenzivne kontakte i suradnju domaćih i stranih desničarskih stranaka i udruga.

Ističe se da “Hrvatsku ugrožavaju špijunski kibernetički napadi na državna nadleštva” koji su potvrđeni u 12 slučajeva. Iako se navodi da su sponzorirani od drugih država, nema liste sponzora pa čitaoci razbijaju glavu radi li se o Tajvancima, Moldavcima ili nekom trećem.

SOA ne bi bila SOA kad se ne bi bavila Srbima, ističući prisutnost velikosrpskog ekstremizma, poricanje teritorijalnog integriteta Hrvatske i susjednih država, pozive na obnovu Republike Srpske Krajine uz netrpeljivost ili negiranje identiteta drugih naroda. “Ovakve velikosrpske i ekstremističke poruke ponekad javno upućuju političke i medijske osobe iz susjednih država koristeći društvene mreže ili javne nastupe”, piše SOA, a spominje se i već čuvena mantra o “srpskom svetu”. “Promoviranje takvih ideja dodatno destabilizira osjetljive međunacionalne i međudržavne odnose na jugoistoku Europe”, navodi SOA, pa je ministar Davor Božinović rekao da postoje poruke na tom tragu koje su ponekad usmjerene prema Hrvatskoj. “Međutim, one nemaju većeg uporišta, pa samim time nisu ni detektirani takvi slučajevi, pogotovo ne u većem opsegu”, ocijenio je Božinović i tako umirio zabrinutu javnost i smjerne novinare koji su ga to pitali.

Spominju se aktivnosti ruskih tajnih službi po Evropi, kao i prijetnja islamističkog radikalizma i njima bliskih terorističkih organizacija. Da je to tek prijetnja, svjedoči podatak da je Hrvatska do sada bila poprište tek jednog akta tog vida terorizma – onog znamenitog u oktobru 1995. u Rijeci, uz smrt vozača samoubojice, 27 ranjenih i veliku štetu.

Potencijalne nevolje ne svode se samo na Srbe, Ruse i džihadiste, pa se navodi da kriminalne grupe i pojedinci pokušavaju na nezakonite načine utjecati na predstavnike vlasti i voditelje javnih tvrtki. Osobito su zabrinjavajući pokušaji koruptivnog utjecaja na političke, pravosudne, gospodarske i druge procese te na procese u kojima se donose odluke od javnog interesa, podvlači SOA, ostajući i ovdje na konstataciji.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.