D.I.C. Veritas

“Vesti.online”, 06.02.2012. Nastavljeno suđenje bivšem Škorpionu

Pred Županijskim sudom u Vukovaru danas je nastavljeno suđenje bivšem pripadniku srpske paravojne jedinice “Škorpioni” Miloradu Momiću koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine nad civilima na području istočne Slavonije.

Momić se skrivao u Francuskoj pod imenom Gi Monije

Momić je negirao navode svedoka da je u jesen 1991. godine odvodio Hrvate u zatvor u Berku, tvrdeći da u to vreme tamo nije bio, prenose hrvatski mediji.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Momić koga je Francuska u septembru 2011. godine izručila Hrvatskoj, u improvizovanom logoru u Berku tukao tri žene, a jednu ubio rafalom iz mitraljeza s vojnog transportera.

Momiću je produžen pritvor u kojem se nalazi od izručenja iz Francuske 2. septembra 2011. Suđenje mu je počelo početkom novembra te godine, a na prvom ročištu je odbacio krivicu za ratni zločin.

Momić (48) je uhapšen početkom 2011. godine na jugoistoku Francuske kod Grenobla, a godinama se skrivao u toj zemlji pod lažnim imenom Gi Monije.

Srbija takođe tereti Momića za zločin protiv čovečnosti, odnosno da je učestvovao u likvidaciji Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.