D.I.C. Veritas

“Press”, 17.05.2012. Neverovatno – U Osijeku opet sude Srbinu iz Dalja Jović četiri godine u pritvoru bez presude

U Županijskom sudu u Osijeku juče je počelo četvrto po redu suđenje za ratne zločine Čedomiru Joviću, Srbinu iz Hrvatske koji je već tri puta osuđen na pet godina zatvora, ali je Vrhovni sud presude ukidao

Vrhovni sud tri puta ukida presude – Čedomiru Joviću četvrti put sude

Jović je u istražnom zatvoru već četiri godine, a i u ovom obnovljenom procesu sude mu isto veće i sudija.

Reporter Pressa prisustvovao je jučerašnjem obnovljenom suđenju na kome je Jović ponovio da nije kriv i da će dokazati da su optužnica i dosadašnje presude iskonstruisane i da nemaju osnova. Njemu se sudi da kao komandir vojne policije u Dalju nije sprečio ubijanje, fizička i psihička zlostavljanja meštana hrvatske i mađarske nacionalnosti. Prema optužnici, vojni policajci Novak Simić, Miodrag Kikanović i Radovan Krstinić su na smrt pretukli Antuna Kundića i teško povredili još nekoliko civila, a na osnovu iskaza tih policajaca Jović je uhapšen.

Da podsetimo, bivši pripadnik Vojne policije JNA Čedomir Jović uhapšen je 7. jula 2008. godine na granici sa Hrvatskom jer se njegovo ime nalazilo na tajnom spisku optuženih Srba koji se terete za ratne zločine.

On je i na jučerašnjem suđenju ponovio da po zapovedničkoj odgovornosti nije kriv za smrt Antuna Kundića, a to je potvrdila i većina svedoka koji su juče saslušani.

Svedok Stojan Alapović izjavio je da je u prvom obdukcionom nalazu, izdatom na zahtev Unprofora, pisalo da je Kundić umro prirodnom smrću.

- Otišao sam u bolnicu kada je rađena obdukcija tela Antuna Kundića. Unprofor je prisustvovao obdukciji, a ja nisam bio u sali dok je rađena obdukcija, ali sam provirio da vidim šta se dešava. Tada sam od lekara čuo da je uzrok smrti infarkt – rekao je Alapović.

Advokat Tomislav Filaković, branilac Čedomira Jovića, najavio je posle suđenja da će predložiti nove dokaze koji će definitivno potvrditi da je njegov branjenik nevin. Supruga Vjera Jović za Press je izjavila da njen suprug četiri godine sedi u pritvoru bez dokaza.

- Čedomir nikome nije naneo zlo. Naša država ništa nije preduzela da mu pomogne za razliku od Hrvatske koja svoje građane brani i pomaže svim sredstvima – ogorčena je Vjera Jović.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.