D.I.C. Veritas

PressRS, Srna, 04.08.2015. Veritas: “Oluja” – najveće etničko čišćenje Srba nakon Drugog svjetskog rata

DIC Veritas, “Nakon 20 `olujnih` godina”, okrugli sto Banjaluka, 4.8.2015. Foto: Srna

DIC Veritas, “Nakon 20 `olujnih` godina”, okrugli sto Banjaluka, 4.8.2015. Foto: Srna

Hrvatska je u vojno-policijskoj akciji “Oluja” izvršila pogrom srpskog naroda iz Krajine i to je najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, istaknuto je na tribini “Nakon 20 `olujnih` godina” održanoj u Banjaluci.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da je za sve zločine počinjene nad Srbima u “Oluji” pred hrvatskim sudovima pravosnažno osuđen samo jedan pripadnik Hrvatske vojske.

Štrbac je istakao da su oslobođeni krivice optuženi za zločine nad Srbima u Gošiću, Varivodama, Gruborima i Kijanima.

“Bez pomaka je i dugogodišnja istraga protiv nepoznatih lica za masakr hendikepiranih lica u Dvoru na Uni”, kaže Štrbac.

On je naveo da su na evidenciji “Veritasa” imena 1.853 poginula i nestala lica srpske nacionalnosti iz ove akcije i poslije nje, među kojima je 1.202 civila, od kojih je oko tri četvrtine bilo starije od 60 godina.

“Među žrtvama je 545 žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina. To predstavlja jedan od `crnih` rekorda građanskog rata devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije”, naveo je Štrbac.

On je podsjetio da su oružane snage Hrvatske na današnji dan 1995. godine, uz odobrenje i podršku NATO-a, u sadejstvu sa snagama HVO-a i takozvane Armije BiH izvršile agresiju na Republiku Srpsku Krajinu i tom prilikom je protjerano oko 250.000 Srba.

Hrvatska je protiv krajiških Srba angažovala oko 200.000 vojnika, od kojih je u operaciji učestvovalo oko 138.500.

Štrbac je podsjetio da su hrvatski avioni ubijali Srbe u izbjegličkim kolonama, uglavnom civile na petrovačkom i prijedorskom putu 7. i 8. avgusta 1995. godine.

Bivši direktor Muzeja Republike Srpske Krajine Milojko Budimir rekao je da je srpski narod u “Oluji” protjeran sa svojih ognjišta, dok su su na tom prostoru ostale srpske zadužbine, manastiri i pravoslavne crkve.

“Od rimskog perioda Srbi su živjeli na tim prostorima. I gotovo sve kulturno blago Srba nestalo je u operaciji `Oluja`. Nije nestao samo narod, već su pokušali da iščupaju žile našeg vjekovnog prisustva na tim prostorima”, istakao je Budimir.

Budimir je naveo da je oko 7.000 ikona za vrijeme i poslije operacije “Oluja” nestalo na području bivše Republike Srpske Krajine.

Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja rekao je da je u “Oluji” izvršeno etničko čišćenje Srba u Krajini, ali da u međunarodnim okolnostima to nije do sada postavljeno kao politički problem niti je detaljno analizirano.

On je napomenuo da se u međunarodnoj politici smatra da su postojanje, formiranje i opstanak Republike Srpske u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma najveća dostignuća srpske politike devedesetih godina.

Advokat iz Banjaluke Slobodan Perić, koji brani optužene Srbe za ratne zločine pred Sudom BiH, rekao je da se pred ovim sudom sudi isključivo Srbima, dok su svi ostali unaprijed amnestirani i oslobođeni odgovornosti.

“Hrvati su nametnuli laž kao istinu da je izvršena nekakva agresija na Hrvatsku. U Hrvatskoj se vodio rat između Hrvatske i Srba u Hrvatskoj, koji je okončan pogromom Srba, daleko većim zločinom od onoga koji se desio u Srebrenici”, kaže Perić.

On je rekao da se pred Tužilaštvom BiH još vode tri istrage za zločine nad Srbima koje su počinili pripadnici Hrvatske vojske na petrovačkom i prijedorskom putu i u Mrkonjić Gradu i istakao da postoji namjera da se ti predmeti ustupe Hrvatskoj da ne bi bili procesuirani.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća rekao je da Srbi u Hrvatskoj i 20 godina poslije “Oluje” nemaju stanarska, imovinska, penziona i radna prava.

“Srbi u Hrvatskoj danas teško žive, kao i oni koji su protjerani iz Hrvatske sa svojih vjekovnih ognjišta i žive u Srbiji i BiH, odnosno Republici Srpskoj”, dodao je Puzigaća.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.