D.I.C. Veritas

Radio Slobodna Evropa, 27.07.2021, Vrhovni sud Hrvatske potvrdio presudu za ratni zločin nakon ‘Oluje’

Vrhovni sud Hrvatske (VSRH) potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je bivši pripadnik Hrvatske vojske Rajko Kričković osuđen na 10 godina zatvora zbog ubojstva troje srpskih civila u selu Kijani kod Gračaca u Lici u kolovozu 1995. godine.

VSRH je, ne objavljujući identitet optuženika, kazao kako je Kričkoviću kao otegotna okolnost uzeto da je lišio života tri osobe koje je poznavao od ranije i da te osobe nikako nisu ugrožavale vojne akcije, odnosno sigurnost pripadnika vojske kojoj je pripadao Kričković.

Kričkoviću je kao otegotna okolnost uzeto i što je treća žrtva zapaljena živa u kući, dodao je Vrhovni sud.

Olakotnim je cijenjena Kričkovićeva dosadašnja neosuđivanost i narušeno zdravstveno stanje, dok kao olakotnim nije cijenjeno sudjelovanje u Domovinskom ratu jer je Kričković počinio ratni zločin kao sudionik Domovinskog rata.

Uz to, Kričković se na temelju mobilizacijskih poziva priključio vojsci, a prije toga je pobjegao u inozemstvo da bi izbjegao mobilizaciju, podsjeća se u propćenju VSRH.

”Tako odmjerena kazna odgovara stupnju krivnje optuženika i pogibeljnosti kaznenog djela. Izrečena kazna sadrži dostatnu moralnu osudu za zlo koje je optuženik počinjenjem djela prouzročio i dostatnu društvenu osudu za počinjenje djela. Izricanje blaže ili strože kazne nije opravdano”, zaključio je Vrhovni sud.

U Srbiji i Hrvatskoj dijametralno suprotna percepcija onoga što se dešavalo početkom avgusta 1995. godine

Utvrđeno je da je Kričković, tijekom akcije “Oluja” na predjelu Ljubovića, sudjelovao u izvlačenju poginulih suboraca iz minskog polja te prisustvovao njihovom pokopu u Zagrebu.

Nakon toga se vratio u svoju postrojbu u Liku i obišao svoje selo Kričkovići gdje je zatekao svoju zapaljenu kuću.

Potom je pred susjednom kućom zatekao Radomira (43 godine) i Miru (45) Sovilj i u njih pucao iz automatske puške, dok su ovi nastojali pobjeći.

Njihovu majku, tada 73-godišnjakinju, usmrtio je zapalivši kuću u kojoj se nalazila, utvrđeno je tijekom prvostupanjskog postupka.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.