D.I.C. Veritas

Republika, 03.06.2019, Udar na Vučića zbog Kosova! Ceo region u savezu protiv predsednika Srbije

Omča oko Aleksandra Vučića steže se sa svih strana, a pritisci će kulminirati kako se bude približavao 1. jul, za kada je u Parizu zakazan novi samit o Kosovu, nakon potpunog fijaska nedavnog skupa u Berlinu

Prema informacijama do kojih je Srpski telegraf došao od pouzdanih sagovornika u diplomatskim krugovima, ništa od ovoga što se događa poslednjih dana nije slučajno. Provokativne i preteće poruke i akcije koje stižu pre svega iz regiona, ali i iz pojedinih evropskih centara moći (pogledajte okvir), imaju isti cilj: onemogućavanje bilo kakvog rešenja za kosovski problem. Motivi su, doduše, donekle različiti, ali je ono što žele da postignu u Prištini, Tirani, Zagrebu, Skoplju, Podgorici, Berlinu (samim tim i Briselu, gde Nemačka i dalje vodi glavnu reč) identično: Srbija ne sme dodatno da ojača i postane glavni igrač na Balkanu, a ako uspe da razmrsi kosovski čvor, to će se svakako vrlo brzo dogoditi.

- Nikom u okruženju, pa i malo šire, svakom iz svojih razloga, ne odgovara da se problem Kosova reši na bilo koji način. Jasno je koliko Albanija, Hrvatska, Makedonija, o ljudima u Prištini i da ne govorim, strepe od jake Srbije – navodi jedan od naših sagovornika, stranih diplomata, i dalje objašnjava:

- Ukoliko bi Beograd i Priština postigli neki dogovor koji bi bar donekle odgovarao obema stranama, to bi sa pleća Srbije skinulo veliki balast. Onda biste mogli potpuno da se posvetite ekonomiji, u kojoj vam ionako dobro ide. Takođe, Srbija bi dramatično ubrzala put u EU i niko više ne bi imao izgovora da sa tim odugovlači, što iz unutrašnjih razloga, odnosno straha od daljeg snaženja desnice unutar Nemačke, ne odgovara Angeli Merkel. Kad se saberu svi ovi delići slagalice, dobijamo jedan mozaik veoma ozbiljnih pritisaka na Vučića.

Jovanov: Pokušavaju da iskoriste nerešeno pitanje KiM i Srbiju ili gurnu u otvoren konflikt ili stvore neke nove probleme

Da u rečima ovog diplomate, pre svega kada je reč o pritiscima iz regiona, i te kako ima istine, smatra i Milenko Jovanov, potpredsednik SNS:

- Svi oni dobro znaju da je Aleksandar Vučić uspeo da potpuno preokrene situaciju u Srbiji. Državu koja je pred bankrotstvom uspeo je da pretvori u ekonomski stabilnu zemlju koja ima rast BDP i suficit u budžetu. Državi i narodu kome je godinama nametana odgovornost za sve i svašta vratio je nacionalni ponos i samouverenost. Sve to smeta onima koji su navikli da je Srbija slaba i zato napadaju Vučića lično, ali i pokušavaju da iskorišćavanjem nerešenog pitanja KiM Srbiju ili gurnu u otvoren konflikt ili stvore neke nove probleme, a sve u cilju da joj otežaju i uspore dalji razvoj.

Štrbac: Ovo jeste atak na Vučića, ali pre svega na Srbe

Savo Štrbac, predsednik Veritasa, centra koji istražuje zločine nad Srbima u Hrvatskoj, ima sličan stav:

- Srbi su od početka devedesetih, da ne idemo dalje u istoriju, uvek u istoj opasnosti. Priča o Kosovu je još i blaža nego ona o Krajini. Očito da je ovo samo jedna faza u raspadu Jugoslavije, u kojoj su Srbi bili dominantni.

Naravno da se može protumačiti da je ovo atak na Vučića, ali pre svega je ovo atak na Srbe. Ovo nije kraj, Kosovo je samo faza, tu su Sandžak, Vojvodina, kraj se još ne nazire. Nisam opsednut zaverama, međutim, to jeste negde zabeleženo, šta sve treba da se desi. Vučićevi prethodnici to nisu znali da artikulišu.

Geopolitički analitičar Srđan Perišić osvrće se i na činjenicu da iza negativnog izveštaja EU stoje u stvari Berlin i Angela Merkel.

Diplomatski izvor: Pritisci će kulminirati pred samit u Parizu 1. jula, a cilj je onemogućiti rešenje za Kosovo i ne dati Srbiji da ojača

- Ne treba, međutim, dizati veliku prašinu oko negativnog izveštaja. I da je bio pozitivan, nećemo biti primljeni u EU. Izbori za Evropski parlament su pokazali da je EU krenula ka kraju i ne bi ispoštovali čak ni kad bi nam obećali datum.

Diplomatski rat Moskve i Vašingtona u BeograduUporedo sa pritiscima iz regiona i nekih delova EU, oko Kosova se vodi i pravi diplomatski rat Moskve i Vašingtona. Njihovi emisari u sve kraćim vremenskim razmacima pohode Beograd, a centralna tema razgovora je bez izuzetka južna srpska pokrajina.Za sada Rusija šalje u Srbiju jače igrače. Tako je u poseti pre nekoliko meseci bio i sam predsednik Vladimir Putin, pre dvadesetak dana dolazio je predsednik Međunarodnog komiteta Dume Konstantin Kosačov, jedan od najbližih Putinovih saradnika. Danas na razgovor s Vučićem dolazi još jedan Putinov čovek, predsednik Dume Vjačeslav Volodin.

Neki od sagovornika našeg lista smatraju, međutim, da ovoliko interesovanje Moskve za kosovsko pitanje ne predstavlja samo puku nameru da se Srbija podrži, već da možda upućuje, mada je to nezahvalno reći, i na činjenicu da bi se i Rusija mogla dodati na spisak onih koji baš ne bi bili oduševljeni postizanjem sporazuma o Kosovu između Beograda i Prištine. Tada bi, smatraju oni, Moskvi bio iz ruku izbijen jak adut kojim na neki način zadržava Srbiju kao svog glavnog saveznika na Balkanu.

S druge strane, Vašington je prošle nedelje u Srbiju poslao delegaciju uticajnog Atlantskog saveta, bliskog Beloj kući i Stejt departmentu. Za njih se, ne bez razloga, kaže da često presudno utiču na spoljnu politiku SAD.

Ovo su pritisci samo u poslednjih nekoliko dana1. Priština (28. i 30. maj) – prvo brutalan upad ROSU na sever Kosova, hapšenje i prebijanje Srba, potom Tačijeva sramna poruka da se Priština predomislila i da zbog izmenjenih okolnosti odustaje od formiranja ZSO, samim tim i Berlinskog sporazuma2. Podgorica (29. maj) – dan posle upada ROSU na sever Kosova premijer Duško Marković otišao u posetu Prištini s porukom da se radilo o akciji protiv kriminalaca3. Zagreb (23. i 29. maj) – Hrvatska organizovala vežbe NATO, za koje je specijalno pozvala odred s Kosova. Nekoliko dana kasnije ministar odbrane Damir Krstičević zapretio novom “Olujom” svakom “ko dirne Hrvatsku”

4. Skoplje (1. jun) – novi predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski dao intervju u kom se ničim izazvan najviše bavio Srbijom. Neke od njegovih poruka su da je Kosovo nezavisno i da bi razgraničenje Srba i Albanaca predstavljalo “strašnu katastrofu”. O “velikoj Albaniji”, naravno, ni reč

5. Tirana (30. maj) – Rama, koji se non-stop viđa s Tačijem, oćutao i time praktično podržao izjavu predsednika lažne države o skorom ujedinjenju Kosova i Albanije

6. Brisel/Berlin (29. maj) – izveštaj EU o napredovanju naše zemlje više ličio na politički pamflet. Glavni kreator Dejvid Makalister, izvestilac za Srbiju, jedan od najpoverljivijih ljudi Angele Merkel i član njene CDU

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.