D.I.C. Veritas

Republika.rs, 30.04.2018, BALKAN SE NAORUŽAVA, ko će prvi izgubiti strpljenje?

Balkan poslednjih meseci opravdava ulogu potencijalnog bureta baruta, koje može da eksplodira. Kako ocenjuju vojni stručnjaci i analitičari, sve bi trebalo da nas brine trka u naoružavanju zemalja regiona, u kojem bar tenzija i netrpeljivosti nikad nije nedostajalo. Došlo je čak dotle da je Sputnjik u naslovu teksta posvećenog ovoj temi postavio pitanje koje je ujedno i konstatacija: “Ko će prvi da pritisne dugme?”

O odluci Hrvatske da od Izraela kupi eskadrilu od 12 polovnih borbenih aviona F-16 izvestile su sve strane agencije. Hrvati su i aktivni u nabavci polurashodovanog NATO naoružanja. S druge strane, Srbija postaje bez premca najjača sila u regionu. Zajedno sa četiri miga-29, koji treba da stignu iz Belorusije, naša zemlja ukupno će imati 14 moćnih borbenih lovaca, a od Rusije se očekuje isporuka raketnih sistema (pominje se čak i S-300 od Belorusije), helikoptera, potencijalno još šest migova od Lukašenka. Ne treba zaboraviti ni da je naša namenska industrija u velikoj ekspanziji.

Korak pokušavaju da drže i u BiH, gde se intenzivno naoružava federalna policija, a za te namene, prema nekim informacijama, izdvojeno je oko 100.000 evra, dok je federalni MUP već nabavio automatske puške za 67.000 evra. Srpskoj se iz Sarajeva preti i sa šest fabrika namenske industrije, od kojih pet kontroliše SDA Bakira Izetbegovića. Dodik je odgovorio kupovinom 2.000 dugih cevi za policiju RS. I prištinske vlasti bave se planovima za naoružavanje budućih vojnih snaga, koje će pokušati da formiraju mimo volje Srba. U Makedoniji je skori ulazak u NATO i nabavka oružja jedna od glavnih tema, dok Crna Gora osposobljava luku Bar za prihvat ratnih brodova. I tako redom…

Štrbac: Ako svi imaju oružje i oruđe, onda samo neko treba prvi da pritisne crveno dugme i da mir nestane

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac upozorava da ako svi imaju oružje i oruđe, onda samo neko treba prvi da pritisne crveno dugme i da mir nestane.

- U svetu postoje proizvođači ratova, američka vlada je još davno osnovala nevladinu organizaciju MPRI, koja okuplja penzionisane visoke oficire, uglavnom generale. Oni su izvođači prljavih poslova, ratova po celom svetu, ali nikada javno nećemo čuti da su oni deo vlasti – objašnjava Štrbac.

Potpukovnik u penziji Ljuban Karan za Srpski telegraf kaže da je naoružavanje i modernizacija Vojske Srbije u aktuelnim odnosima na Balkanu jak faktor odvraćanja i doprinosi očuvanju mira:

- Mi ne učestvujemo ni u kakvoj trci, nego vraćamo operativnu sposobnost vojske koja je namerno oslabljena. Velika opasnost je nešto drugo – što neke naše susedna zemlje, članice NATO, jednostavno mogu biti nahuškane od svojih velikih mentora da nas vojno provociraju.

Šta dobija Vojska Srbije
- Šest aviona mig-29 od Rusije (već isporučeno)
- Četiri miga-29 iz Belorusije (dogovoreno)
- Još šest migova-29 od Belorusije (razgovori u toku)
- Raketni sistem S-300 (razgovori sa Belorusijom u toku)
- Raketni sistem BUK (razgovori sa Rusijom u toku)
- 30 tenkova T-72 S
- 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2
- četiri transportna helikoptera mi-17
- četiri borbena helikoptera mi-35
Hrvatska nabavka
- Od Izraela kupili 12 polovnih borbenih aviona F-16
- Od 12 borbenih aviona mig-21, koje poseduju, ispravno je samo četiri
- Nabavili od Amerike 16 izviđačko-borbenih helikoptera kajova OH-58D
- Razmatra se kupovina novih helikoptera crni jastreb UH-60 M i polovnih remontovanih UH-60 modela
- Kupili 12 nemačkih haubica PzH-2000
U trku ušli i u BiH
- Pola miliona evra za nabavku savremenog nemačkog naoružanja za policajce
- Istim povodom u Zapadnohercegovačkom kantonu odvojili 50.000 evra
- U Zeničko-dobojskom 80.000 evra odvojeno za nabavku naoružanja za policajce
- Federalni MUP već nabavio automatske puške za 67.000 evra
- RS kupila 2.000 dugih cevi za policiju

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.