D.I.C. Veritas

Republika.rs, 28.09.2017, Hrvatskim zverima 2-3 godine zatvora, A KAPETANU DRAGANU 15

Ko god je mučio, pa čak i ubijao Srbe tokom sukoba u Hrvatskoj, u zatvoru je proveo najviše nekoliko godina, ako je uopšte i osuđen. S druge strane, Kapetan Dragan je bez ikakvih dokaza dobio čak 15 godina zatvora zbog navodnog mučenja hrvatskih zarobljenika.

Presudom Kapetanu Draganu Hrvatska je dokazala svoje dvostruke aršine, kaže za Srpski telegraf direktor Veritasa Savo Štrbac. Prema njegovim rečima, hrvatski branitelji su u mnogim slučajevima dobijali minimalne zatvorske kazne za ubijanje i zversko klanje Srba iako su na duši, za razliku od Kapetana Dragana, koji nikog nije ubio, nosili na desetine ljudi.

- Sudsko veće činile su sudije koje nemaju elementarno profesionalno poštenje prema dokazima niti hrabrosti da na osnovu dokaza donesu presudu – navodi Štrbac.

(VIDEO) KAPETAN DRAGAN OSUĐEN NA 15 GODINA ZATVORA!

Advokat Toma Fila napominje da bi Hrvati Kapetana Dragana osudili na 40 godina zatvora, a ne na 15, da su imali bilo kakve dokaze:

- Kapetana Dragana su proglasili krivim jer je navodno potčinjenima dozvoljavao maltretiranje zarobljenika; jednog je, tvrde Hrvati, lično ošamario, a drugog udario u glavu nogom, tako da mu je prokrvario nos. Čak i da se to stvarno desilo, da li je to ratni zločin? Ja mislim da je to degradacija najozbiljnijeg krivičnog dela.

(VIDEO) Ovako su Srbi opevali Kapetana Dragana

 

 

ZA OVA NAVODNA DELA JE KAPETAN DRAGAN DOBIO 15 GODINA
- nije sprečio svoje doborovoljce da maltretiraju i muče zarobljenike pritvora na kninskoj tvrđavi
- jednog od zarobljenika ošamario, drugog udario nogom po nosu
- izradio plan napada na policijsku stanicu u Glini, kada su oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili
ZA OVO SU HRVATI IZ LORE I KERESTINCA DOBILI OD 18 MESECI DO 8 GODINA
- udarali zatvorenike šakama, nogama i bejzbol palicama
- povezivali ih štipaljkama spojenim na induktorski telefon
- ubijali i ranjavali vatrenim oružjem
- lomili zarobljenicima vilice, jagodice, rebra, glave i potkolenice
- prisiljavali ih na međusobne bludne radnje
- terali ih da laju iz kućice za pse
- zarobljenike premlaćivali i seksualno zlostavljali
- terali ih da se skidaju goli, međusobno se tuku, oralno zadovolje jedni druge
- silovali zarobljenice
- jedna trudna zarobljenica pobacila je posle mučenja nožem

 

Načelnik SUP Knin: Kep nije ni prišao zarobljenicima

Ako je iko kriv za bilo šta što se dešavalo hrvatskim zarobljenicima u Kninu, onda sam to ja, a ne Kapetan Dragan. Ali odgovorno tvrdim da nije kriv niko jer mučenja i zlostavljanja nije bilo.

Ovako za Srpski telegraf govori Milenko Zelenbaba, nekadašnji načelnik SUP Knin, pod čijom je komandom bio pritvor u kom su bili hrvatski zarobljenici.

- Kapetan Dragan sigurno nije tukao zatvorenike na kninskoj tvrđavi. I da je hteo, nije mogao jer on sa njima nikada nije bio u kontaktu, jedino čime se bavio bilo je obučavanje njegovih vojnika. To vam odgovorno tvrdim, imenom i prezimenom – priča Zelenbaba.

 

- Ja sam ih kao načelnik SUP Knin lično nadgledao, nije bilo šanse da im neko priđe, pa ni Kapetan Dragan ili neko od njegovih ljudi – navodi Zelenbaba i dodaje da je Kep zaveo strogu, vojničku disciplinu u svojoj jedinici i da su se striktno poštovala sva pravila, pa je i s te strane siguran da niko od zarobljenika nije maltretiran.

NEKI OD OSUĐENH

LOGOR KERESTINAC
Stjepan Klarić, 8 godina
Viktor Ivančin, 5 godina
Dražen Pavlović, 3 godine
Goran Štukelj, 2 godine
Željko Živec, 18 meseci
LOGOR LORA
Tonči Vrkić, 8 godina
Ante Gudić, 8 godina
Anđelko Botić, 8 godina
Davor Banić, 7 godina
Tomislav Duić, 6 godina
Emilio Bungur, 6 godina
Josip Bikić Čop, 4 godine

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.