D.I.C. Veritas

RSE, 24.05.2017., Na suđenju Draganu Vasiljkoviću ispitano prvih pet svjedoka

Prvih petero od ukupno 21. svjedoka iz Srbije, koji bi trebali svjedočiti putem video veze, u srijedu je ispitano na suđenju za ratni zločin Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan na splitskom Županijskom sudu.

Vanraspravno ročište bilo je zatvoreno za javnost, a trebalo bi potrajati sve do utorka tokom čega će se u pet dana video vezom ispitati ukupno 21 svjedok koje je predložila Vasiljkovićeva obrana.

Ukoliko Županijsko državno odvjetništvo ili branitelj optuženog Vasiljkovića ne iznesu nove prijedloge taj dokazni postupak uskoro bi mogao završiti s obzirom da su ranije saslušani svi svjedoci optužbe.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tokom februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tokom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.