D.I.C. Veritas

RSE, 31.01.2018, Odbijena ustavna tužba Tomislava Merčepa

Ustavni sud Hrvatske odbio je tužbu osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa kojom je tražio ukidanje presude za ratne zločine nad Srbima i novo suđenje, jer su mu, kako je tvrdio, povrijeđena ustavna prava na pravičo suđenje i pretpostavku nedužnosti.

Zagrebački Županijski sud osudio je u maju 2016. godine Merčepa na 5,5 godina zatvora jer kao komandant jedinice poznate kao “merčepovci” nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru prošle godine povećao kaznu na sedam godina.

Merčepov advokat tražio je Ustavnog suda ukidanje obje presude, te novo suđenje pred zagrebačkim Županijskim sudom, uz obrazloženje da su Merčepu povrijeđena ustavna prava na pravično suđenje i pretpostavku nedužnosti, ali i da ima loše uslove u zatvorskoj bolnici.

U ustavnoj tužbi Merčep je, između ostalog, tvrdio da je na suđenju “nesporno utvrđeno” da nije postavljen na dužnost komandanta ni jedne jedinice MUP-a”, kao i da je na “inkriminisanom području boravio dva dana za vrijeme cijelog inkriminisanog događaja i da se nije nalazio u Zagrebu za vrijeme takozvanog slučaja ‘Zec’ “.

Ustavni sud je podsjetio da ustavna tužba nije redovni ili vanredni pravni lijek, već posebno ustavnopravno sredstvo zaštite ustavnih prava u pojedinačnim slučajevima, te da nije dovoljno da se Merčep poziva na povrede koje su rezultat navodnih nezakonitosti koje je počinilo nadležno tijelo ili sud u postupku.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.