D.I.C. Veritas

RT Balkan, 03. 05. 2023, Da li će Slovenija sarađivati u postupku za ratni zločin kod Kopra

Istraga o događaju je odmakla i trebalo bi da potpuno rasvetli sve što se dogodilo u mestu Škofije, a nova vlast u Ljubljani neće opstruirati međunarodnu pravnu pomoć saslušanja osumnjičenih

Pošto je tužilaštvo došlo do video-snimaka načinjenih pre zločina i posle njega, a na kojima se vide tela ubijenih vojnika, kao i oni koji su na njih pucali, tužilac Snežana Stanojković dobila je podršku oca i brata pripadnika JNA Nedžmedina Osmanija da privede pravdi krivce, kao i one koji su ubistvo zataškivali više od tri decenije.

U masakru slovenačke milicije nad jugoslovenskom vojskom kod mesta Škofije u Sloveniji, u junu 1991, pored Osmanija stradali su i vojnici JNA Branko Sedlar i Slobodan Panetelić, dok su teško ranjena još dvojica pripadnika vojske.

“Kažu da sam 30 godina čekao na ovo, ali to nije tako, jer je meni vreme stalo onog trenutka kada su mi u dvorište doneli sina u limenom sanduku. Otišao je da brani državu ako treba, dao je zakletvu za to, a onda u njega pucaju u toku primirja, na prevaru, i vrate mi dete mrtvo. To samo roditelji znaju kako je. Zato, kada govorim o svom sinu, govorim o svoj deci koja su ubijena i ranjena van borbe”, rekao je Nedžadi Osmani za “Politiku”.

Istraga o događaju je odmakla i trebalo bi da potpuno rasvetli sve što se dogodilo u mestu Škofije, a po saznanjima beogradskog lista, nova vlast u Sloveniji neće opstruirati međunarodnu pravnu pomoć saslušanja osumnjičenih, budući da je na to obavezna po Ženevskoj konvenciji.

Takođe, Slovenija bi trebalo da sarađuje na ovom predmetu i u daljem radu, što bi podrazumevalo saslušanje osumnjičenih za ubistva vojnika i u Sloveniji, dok bi pravosuđa obe države potom trebalo da odluče o daljem vođenju postupka.

Inače, u Sloveniji je vođeno 28 krivičnih postupaka protiv pripadnika JNA zbog navodnih ratnih zločina, a nijedna istraga radi utvrđivanja okolnosti ubistava, ranjavanja, zatvaranja i zlostavljanja vojnika JNA i članova njihovih porodica, a bilo ih je na stotine.

Zločin na graničnom prelazu kod Kopra koji je zauzela JNA dogodio se posle zaključenog primirja. Kada su šestorica vojnika krenuli da prevezu ranjenog pukovnika i nabave hranu i vodu, slovenačka milicija je odbila da ih propusti, a zatim ih je poslala u zasedu, gde su Osmani, Sedlar i Pantelić ubijeni.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.