D.I.C. Veritas

РТ Балкан, 27. 06. 2023, Штрбац: Циљ самозване Хрватске православне цркве је да отима имовину СПЦ

Ова групација окупља различите проусташке елементе, новинаре, историчаре и квазиисторичаре који шире бројне историјске фалсификате, између осталог доказују да Јасеновац није био логор смрти већ радни камп у којем су људи умирали од болести, рекао је Саво Штрбац

Представници самозване Хрватске православне цркве у последња два месеца појачали су кампању врбовања “верника” а јача и притисак споља да ова “црква” буде званично призната, потврдио је за “Новости” председник Документационо-информативног центра “Веритас” Саво Штрбац.

Истакао је да је тзв. ХПЦ опасна по Србе и Српску православну цркву јер је реч о дугорочном пројекту, чији су циљеви добијање аутокефалности и отимање имовине СПЦ у Хрватској.

“Главни циљ ове групе је да се докопа изузетно вредне имовине СПЦ у Хрватској. Нису у питању само храмови већ и шуме, ливаде, виногради, иконе, ризнице. Загребачки Цветни трг је био у власништву СПЦ. Нешто од тога је враћено, нешто је у поступку враћања”, рекао је Штрбац.

Такозвана ХПЦ још није успела да се упише у Евиденцију верских заједница у Хрватској јер је законски услов за регистрацију да организација постоји пет година и има 500 верника, што не значи да то ускоро неће спровести.

Број следбеника ове групације достигао је 16.000, што је много у односу на остале верске заједнице у Хрватској, не рачунајући Римокатоличку цркву, истакао је Штрбац.

Уз то она окупља различите проусташке елементе, новинаре, историчаре и квазиисторичаре који шире бројне историјске фалсификате, између осталог доказују да Јасеновац није био логор смрти већ радни камп у којем су људи умирали од болести, те да Митрополија у Сремским Карловцима није била српска него хрватска, да је отац Николе Тесле био хрватски свештеник, а један од најзнаменитијих Срба Хрват, као и Милутин Миланковић и слично, навео је Штрбац.

Штрбац подсећа да пројекат тзв. ХПЦ није нов, да је потекао 2010. од припадника Усташке младежи Ива Матановића, који је преживео Блајбург. По смрти заменио га је самозвани архиепископ Александар (Иванов) из Бугарске, где је био свештеник и оперски певач, а придружио му се “архиепископ” загребачки и председник тзв. Светог синода Хрватске православне митрополије Бонифације Шкулић.

“Сви су се такмичили ко је веродостојнији настављач ХПЦ из времена НДХ и Анте Павелића”, изјавио је Штрбац, додавши да је врло симптоматичан и грб тзв. ХПЦ: православни грб у чијој позадини је усташка шаховница, с почетним белим пољем.

Последња објава ове организације од 23. јуна односила се на комеморацију код јаме Јазовке, убијеним “жртвама комунистичког терора”, односно усташама који су бежали пред партизанима и “погинулима за Хрватску у одбрани напада ЈНА 1991–1995”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.