D.I.C. Veritas

РТРС, 01. 05. 2023, Градишка: Литургија и парастос за 283 српске жртве у “Бљеску”; Положени вијенци и цвијеће

Обиљежавање 28. годишнјице прогона Срба из Западне Славоније почело је служењем заупокојене литургије у храму Покрова пресвете Богородице у Градишци, за 1.248 невино страдалих током ратних дејстава на подручју западне Славоније

У Градишци је код спомен-обиљежја служен парастос за 283 погинулих Срба прије 28 година у егзодусу из Западне Славоније у хрватској злочиначкој акцији “Бљесак”, у којој је убијено 114 цивила, међу њима 56 жена и осморо дјеце до 14 година.

Положени су вијенци и цвијеће.

Вијенце су у име институција Републике Српске положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Даније Егић, министар трговине и туризма Денис Шулић и изасланик српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Вијенце су положиле делегације Народне скупштине Републике Српске и Парламентарне скупштине БиХ, града Градишке, Трећег пјешадијског Република Српска пука, невладиних организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а, као и Удружења протјераних Срба из Западне Славоније и градских удружења.

Организатор обиљежавања историјског догађаја од републичког значаја је Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Првог маја 1995. године је 16.000 припадника хрватских оружаних снага напало је 15.000 Срба у Западној Славонији која је била под заштитом УН.

У злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији “Бљесак” на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, убијена су 283 лица, од чега 114 цивила, међу којима осморо дјеце до 14 година и 56 жена.

У акцији је протјерано 15.000 Срба из Западне Славоније.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.