D.I.C. Veritas

RTRS, 02.05.2019, Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj? [Video]

Sramne poruke, uvredljivi natpisi prema Srbima i širenje ustaštva dolaze iz Splita. Bilbord Samostalne Demokratske Srpske Stranke za za izbore za Evropski parlament s natpisom “Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?” išaran je ustaškim simbolima, dok je u Osijeku uništen. Za Srbe u Hrvatskoj ovo je još jedna poruka da u toj zemlji za njih mjesta nema.

Naziv stranke i riječ Srbin koja je napisana ćirilicom, na bilbordu u Splitu su išarani, dok su dodani natpisi “NDH, ustaško slovo “U” sa krstom, za dom spremni, Srbe na vrbe i poruka – palite traktore”.

Za poslanika SDSS-a u Hrvatskom saboru Borisa Miloševića to je još jedan pokazatelj da Srbi nisu dobrodošli u Hrvatskoj.

Govor mržnje iz 90-ih, kaže, nije napustio ovu zemlju.

- Nažalost, to je eksplicitna poruka mržnje netrpeljivosti prema Srbima. To nije dobro i mi se u ovoj kampanji za EU parlament borimo za naša prava, držimo da je ćirilica pismo slobode i borićemo se da ona izađe iz ilegale – navodi Milošević.

Poruke iz Splita jasan su pokazatelj da proustaške snage nastoje da šire mržnju prema Srbima, Srbiji i svemu što je srpsko, smatra predsjednik Saveza Srba iz Regiona Miodrag Linta.

Najtužnije je, kaže, to što Hrvatska kao država ne osuđuje širenje mržnje prema Srbima.

- Vlast u Hrvatskoj nije spremna da donese odredbe kojima bi bile predviđene stroge zatvorske i novčane kazne za svakoga ko promoviše ustaštvo, ko širi mržnju, upotrebljava ustaške simbole, piše ustaške, fašističke i nacističke grafite, uzvikuje ustaške pozdrave… – ističe Linta.

Za predsjednika Dokumentaciono informacionog centra Veritas Savu Štrpca ove poruke nisu ništa novo.

Očekivao je ovakav revolt kod desničara, kojih je kaže, mnogo u Hrvatskoj. Split je okarakterisao kao leglo ekstremista.

- Sve ove poruke uključujući “Srbe na vrbe” jasno govore idite, niste poželjni u Hrvatskoj, idite za svojim komšijama koji su otišli na traktorima u bljeskovima i olujama 90-ih – kaže Štrbac.

Broj incidenata i nasilje nad Srbima raste otkako je Hrvatska u Evropskoj uniji.

Srbi iz Hrvatske navode da država ne reaguje na ispoljavanje mržnje i nacionalne netrpeljivosti i veličanje Nezavisne Države Hrvatske.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.