D.I.C. Veritas

РТРС, 03.05.2019, Доња Градина: У недјељу централна манифестација Дана сјећања на жртве усташког злочина [Видео]

У недјељу, 5. маја, у Спомен подручју Доња Градина биће одржана централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.

У овом злогласном логору, под окриљем Независне Државе Хрватске, усташе су на најсвирепије начине убиле 700.000 Срба, Јевреја, Рома и других антифашиста. На централној манифестацији очекује се присуство високих делегација Републике Српске и Србије.

У злочиначком, усташком походу, почињеном прије скоро осам деценија под окриљем Независне Државе Хрватске, бројне српске, јеврејске и ромске породице, ликвидиране су на најсвирепије начине. Јасеновачку голготу никада неће заборавити осамдесетшестогодишњи Бранко Поповић из Козарске Дубице којем је убијена скоро цијела породица.

- Рођени стриц, баба, његов син, стрина и још друге остале родбине. На који начин су убијени? Заклани су. Зар могу тако људи из колијевке малу дјецу тући и клати, то је за мене непојмљиво. Ја не могу мачку дирнути,  а да идем дијете убити – присјећа се страшних времена Бранко Поповић.

Ни осамдесетосмогодишњи Бошко Борјановић из Козарске Дубице никада неће заборавити свирепе усташке ликвидације. Чудом је преживио.

- Усташе су убијале маљем, чекићима, али доста је и пуцало. Ја сам пред улазом у јасеновачки логор био пет пута заједно са породицом, и није било мјеста, толико се то попунило – прича Бошко Борјановић.

А хрватска ревизија историје иде толико далеко да често злочинце представља као жртве. То је и камен спотицања између српске и хрватске стране.

- Изашли су током прошле године и неке књиге које доказују, износе аргументе да су заправо Срби над њима извршили геноцид, а не они над Србима. Власт се не труди баш много да спријечи такву врсту историјског ревизионизма и то с правом смета жртвама – истиче Саво Штрбац, предсједник Документационо-информационог центра “Веритас”.

Истину крије девет гробних поља и 105 масовних гробница највећег стратишта система јасеновачких логора смрти, у Доњој Градини. Она се и преноси с кољена на кољено, а планирана је и изградња Меморијалног центра у овом Спомен подручју.

- Оно на чему се ради интензивно у последњих годину дана је припрема документације потребне за изградњу Меморијалног центра и у наредном периоду ће се то још интензивирати – истакла је Тања Тулековић, директорка Спомен подручја “Доња Градина”.

Централна манифестација поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина у логору Јасеновац биће одржана у недјељу, петог маја, у Спомен подручју Доња Градина. Обиљежавање почиње сутра увече Меморијалном академијом под називом “Небо тамно”, која ће бити одржана у Дому културе у Козарској Дубици.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.