D.I.C. Veritas

РТРС, 03.08.2018, Навршавају се 23 године од “Олује”- Злочин без казне не смије бити заборављен! [Видео]

Навршавају се 23 године од егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине. Тада је из Хрватске протјерано 250 хиљада Срба, а неколико хиљада убијено и нестало. У Бачкој Паланци, сутра ће се окупити званичници Републике Српске и Србије, представници Српске православне цркве и грађани, како би заједнички обиљежили и подсјетили на страдање српског народа у “Олуји”.

Иако се у сусретима званичника Србије и Хрватске питање несталих истиче као приоритет, конкретни резултати су изостали – сматрају у Удружењу породица несталих и погинулих лица “Суза”. Става су да у Хрватској нема добре воље да се питање несталих Срба ријеши и да тако покушавају да прикрију злочин који се десио.

Предсједник Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза” Драгана Ђукић истиче да је несхватљиво да у 21. вијеку, 23 године неко чека своје посмртне остатке, а познате су чињенице и зна се гдје се налазе посмртни остаци. Широм Хрватске, у костурницама се налази 900 посмртних остатака за које не долази до идентификације.

“Држава и државни органи треба да учине све што је могуће да се неке познате и неке непознате масовне гробнице открију, људи ексхумирају, идентификују и да се заврши агонија на тај начин. Неће то промијенити мишљење Хрватске или Србије, али ће утицати на животе људи којима рат није завршен”, рекао је историчар Милан Гулић.

Из Српског народног вијећа подсјетили су да се Хрватска обавезала да ће казнити своје починиоце злочина, што се до данас није догодило и није извјесно да ће се догодити. И из Координације Удружења избјеглих и расељених у Србији подсјећају да стање ни након 23 године није боље.

“Стање се не поправља, него Хрватска и даље кроз своје системске и дискриминаторске законе ради све у интересу да се Срби не би вратили или оно мало што се врати, да не буде безбједно”, истиче Ненад Абрамовић из Координације Удружења избјеглих и расељених у Србији.

У Документационо-информационом центру “Веритас” кажу да су у операцији хрватских снага “Олуја” 1995. године извршени геноцид и етничко чишћење над српским народом, јер је више од 1.860 Срба из Републике Српске Крајине убијено, а четврт милиона протјерано.

“Хашки трибунал је рекао да то није то, али циљ и план су реализовани, а акција је спроведена до танчина. Од првог дана се хтјела спровести идеја – трећину Срба убити, трећину прекрстити и трећину протјерати. Мислим да се то овом акцијом успјело”, каже координатор Документационо-информационог центра “Веритас” за Бањалуку Радомир Кужет.

Сјећање на акцију хрватских снага “Олуја” мора бити пренесено млађим генерацијама, да се не би заборавило страдање и поновила крвава историја српског народа. Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић подсјетио је да за овај злочин нико није одговарао.

“Морамо више вјеровати једни другима, морамо бити јединствени и немојмо дозволити да у неком наредном периоду будемо предмет као што су били наши претходници у ‘Олуји’ и свим другим ‘олујама’ прије тога”, рекао је Савановић.

Акција “Олуја” највеће је и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

Док Срби оплакују страдале и прогнане у “Олуји”, Хрватска 4. августа слави Дан побједе.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.