D.I.C. Veritas

RTRS, 05.08.2015., Za Srbe koji žive u Hrvatskoj – Oluja traje i danas [Video]

Obilježavanje Oluje u Hrvatskoj pokazalo je da nacionalizam i mržnja prema Srbima nisu prošlost.

Pretučeni srpski mladići u vozu u Zagrebu, napad i prijetnje na obilježavanju godišnjice ustanka u Srbu, kukasti krst na stadionu u Splitu…  samo neki od incidenata koji su se posljednjih mjeseci dogodili u Hrvatskoj.

Srbi u Hrvatskoj, kako sami kažu, ne mogu da obilježelje ni slavlje ni stradanje bez prisustva policije i bez da budu optuženi za velikosrpsku zavjeru protiv Hrvatske. Poznavaoci prilika upozoravaju da nacionalizam i mržnja prema Srbima nije tek prolazna, predizborna faza, podgrijana obilježavanjem Oluje.

Za Srbe u Hrvatskoj Oluja traje već 20 godina. Od kraja rata do danas, ubijeno je 70 srpskih povratnika, spaljene kuće i imovinu niko više ni ne broji. Reakcija nadležnih je izostala, ali i reakcija javnosti.

- Mislim da je nacionalizam bio uvijek tu i da ga mi nismo primjećivali u tolikoj mjeri koliko je on skrivao se na izvjestan način, rekao je Savo Štrbac, direktor dokumentaciono-informacionog centra Veritas.

- Prije 10 godina jedno istraživanje koje je vršeno u Hrvatskoj pokazalo je da 40 odsto građana Hrvatske vjeruje da je genocid iz 41. godine izvršen kao akt odbrane, dodao je Čedomir Antić, Srpski napredni klub.

Јedna od osnovnih ideja u stvaranju nezavisne države Hrvatske, nastala još krajem 19. vijeka, isključivala je postojanje drugih nacija na tom prostoru, kaže Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida iz Beograda. Dodaje da je, takvu politiku, zdušno podržavala i Katolička crkva.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća rekao je da je to još jedan pokazatelj nespremnosti na istinki odnos prema žrtvama i nespremnosti na istinsko izmirenje i priznanje ratnih strahota.

Spremnosti nema za zaštitu ljudskih prava ni u Zagrebu, ali ni u Briselu, koji glasno ćuti na sve izvještaje o napadima na Srbe u Hrvatskoj.

- Poslije ulaska Hrvatske u EU sve maske su pale i sve ono što je bilo potisnuto sada je izašlo i zato se sve to sad vidi. Imamo i kukaste krstove i lupanje tabli, pretučene mladiće, naglasila je Sanda Rašković-Ivić, predsjednica DSS-a i kćerka dr Јovana Raškovića.

Malobrojni Srbi u Hrvatskoj ne nadaju se poboljšanju svog položaja sve dok se u toj zemlji antisrpstvo tretira kao jedina definicija hrvatstva.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.