D.I.C. Veritas

РТРС, 05. 08. 2022, У Бањалуци и Београду парастоси за страдале у хрватској акцији “Олуја” [Фото/Видео]

У Бањалуци и Београду данас су служени парастоси за страдале у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” прије 27 година.

Парастос у Храму Христа Спаситеља Бањалуци служило је свештенство Српске православне цркве, а присуствовали су директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац, представници бањалучких градских власти и бројни грађани.

- Хрвати данас славе, а ми опет тугујемо. Јер, десио се велики егзодус крајишких Срба, ако не и највећа избјегличка колона послије Другог свјетског рата, од Книна, преко Бањалуке, до Београда, Приштине и Суботице – рекао је Штрбац новинарима.

Рекао је да је у акцији “Олуја” и послије ње, према подацима “Веритаса” била 1.881 српска жртва, те да је међу страдалима највише цивила и старијих особа.

Важно је што је у Србији подигнута прва оптужница за хрватске злочине против српских цивила на Петровачкој и Приједорској цести,  каже Штрбац.

- Надам се да ће ускоро почети суђење – додао је он.

Данас у Бањалуци бити промовисане “Веритасове” публикације “Процесуирање ратних злочина у Хрватској почињених током рата 1991-1995”, “Хроника девет” и Билтен “Дани туге и сјећања”, које вјерно приказују чињенице о егзодусу крајишких Срба у смислу да се то никада не заборави и остане за вјечност.

У Београду је у цркви Светог Марка служен парастос жртвама хрватско војне-полицијске акције “Олуја”, који организује Удружење породица несталих и погинулих лица “Суза”.

Парастосу, који су служили викарни епископ ремезијански Стефан и свештенство Цркве Светог Марка, присуствовали су чланови породица страдалих Срба и представници избјегличких удружења.

Фото: РТРС и TANJUG / Strahinja Aćimović

Војно-полицијска акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима “Веритаса”, током “Олује” из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године “Олују” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.