D.I.C. Veritas

РТРС, 06.08.2020, Нови Град: У егзодусу Крајишника “Мост спаса” прешло више од 100.000 Срба [Видео]

Након Београда и Бањалуке, и у Новом Граду обиљежено је 25 година од етничког чишћења Срба из тадашње Републике Српске Крајине у хрватској злочиначкој акцији “Олуја”. Из Хрватске је у “Олуји””протјерано око 250.000 Срба, углавном цивила, жена, дјеце и старих. Побијено је око 2.000. У Храму Светих апостола Петра и Павла, данас, у Новом Граду, служен је парастос. Протјерани Срби запалили су свијеће и спустили су вијенац у ријеку Уну.

Након 25 година, Новљани се сјећају сцена када је само у једном дану преко “моста спаса” на граничном прелазу Двор – Нови Град прешло преко стотину хиљада српских избјеглица углавном с подручја Баније, Кордуна и Лике.

- Било је страшно гледати ту нејач, ту дјецу, жене, старци у коњским колима, тракторима, дјеце без родитеља, бебе које су, тако рећи биле без оба родитеља, спашавали смо, носили, дијелили помоћ, ослобађали путну комуникацију – присјећа се Боривоје Јапунџа из Новог Града.

У Храму Светих апостола Петра и Павла, данас, у Новом Граду, служен је парастос. У знак сјећања, окупљени, запалили су свијеће и спустили су вијенац у ријеку Уну.

- Свакако, Срби су највећи страдалници прошлог вијека и оно што морамо да кажемо да Хрватска војно-полицијска акција Олуја која је извршила етничко чишћење Срба је сигурно један од највећих злочина о којем свијет није желио да прича – тврди Бојан Лукач, замјеник начелника општине Нови Град.

Саво Штрбац, предсједник Документарно – информативног центра “Веритас”, наводи да су и пресуде међународних судова “Олују” дефиисале као злочиначку акцију.

- То је била злочиначка акција, етничко чишћење са примјесама геноцида и то није наш нарати, то су нам потврдили судови међунардни, као што је Хашки трибунал и Међународни суд правде и ако се ми не будемо сјећали на најбољи могући начин не будемо наш наратив и даље супростављали њиховом, побједиће њихов – истакао је Штрбац.

Положени су вијенци код спомен крста у Сводни гдје је, тих кобних дана, избјегличку колону бомбардовала хрватска авијација.

- Још увијек ми је у ушима онај хук, мотора, трактора, аута, звук тај, а онда када је био тај прасак који се разлијегао овом долином чини ми се да је трајало вјечно. Нажалост, те избјеглице, та колона, ти авијони, ноћна су мора – нагласила је Радмила Бањац из Сводне.

У знак сјећања на српске жртве “Олује”, у петак ће код спомен-крста на Петровачкој цести бити служен парастос и положени вијенци.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.