D.I.C. Veritas

RTRS, 07.08.2022, Kerkez: Spasili smo mnoge ljudske živote i to su naši ordeni

Spasili smo mnoge ljudske živote na Petrovačkoj cesti i to su naši ordeni i ponos, izjavio je ratni hirurg doktor Milovan Kerkez, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Doktor Kerkez je naglasio da je situacija u petrovačkoj bolnici 7. avgusta 1995. godine bila strašna.

- Bilo je puno ranjenika, deset poginulih, a među njima četvoro djece i šestoro odraslih. Svi su dovezeni u petrovačku bolnicu. Јedno dijete je bilo bez glave. To je bilo strašno vidjeti. Јedna baka je imala teške opekotine, dijelovi tijela su bili ugljenisani i samo je tražila vode. Pokušali smo da joj spasimo život, ali, nažalost, nismo uspjeli – rekao je doktor Kerkez.

Govoreći o danima kada je u petrovačkoj bolnici formirana ratna hirurgija, doktor Kerkez je istakao da su svi pomagali, a pogotovo vozači.

- Bili smo i stalna mobilna hirurška ekipa. Kada je u julu 1995. godine počelo granatiranje Grahova i okolnih sela tada nije bilo uslova za rad u novom dijelu Doma zdravlja. Morali smo spustiti hirurgiju u podrumske prostorije, spustili smo operacioni sto. Kroz prozore smo unosili ranjenike, nakon operacije ih vraćali u sanitetska kola i vozači su ih vozili u kliničku bolnicu – izjavio je doktor Kerkez.

Podsjetimo, na današnji dan, 7. avgusta 1995. godine, hrvatski “migovi” bombardovali su kolonu srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti. Stradalo je deset civila, među kojima četvoro djece. Na desetine ljudi je povrijeđeno.

U mjestu Јanjile na Petrovačkoj cesti danas će biti služen parastos i položeni vijenci kod spomen-krsta gdje je hrvatska avijacija prije 27 godina u okviru zločinačke akcije “Oluja” bombardovala srpske izbjegličke kolone.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.