D.I.C. Veritas

RTRS, 10.04.2016., Beograd – Sjećanje na žrtve ustaškog pogroma u NDH (VIDEO/FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je u Beogradu Centralnom danu obilježavanja 75 godina od početka Drugog svjetskog rata na prostorima bivše Јugoslavije i zločina koje su počinili nacisti i njihovi saradnici.

U Јugoslovenskoj kinoteci održana je centralna ceremonija obilježavanja i sjećanja na nevine žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj tvorevini NDH koja je stvorena 10. aprila 1941. godine. Ceremonija je počela intoniranjem himne “Bože pravde”. Prisutnima se obratio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je podsjetio da je prije 75 godina formirana Nezavisna Država Hrvatska i da je to bio početak ogromnog stradanja Srba na ovim prostorima.

Podsjetio je na velika srpska stradanja u Prvom i Drugom svetskom ratu, ističući da su u Drugi svjetski rat ušli totalno nespremni – “ali sa iluzijom jugoslovenstva”.

“Srbi rasuti širom bivših prostora Јugoslavije, pokazali su da su jedini spremni da se bore protiv fašizma. Јedini ustanak bio je na srpskim nacionalnim područjima, istorijski fakti govore da su Srbi nosili antifašističku borbu”, rekao je Dodik.

Srbi koji su žrtvovali svoju slobodu i identitet, gradeći i prihvativši jugoslovensku ideju, morali su da shvate da to nije ideja koja afirmiše Srbe, rekao je Dodik. “Danas imamo Sloveniju i Hrvatsku koje istorija ne poznaje kao organizovane države, a oni su u prilici da nam, u toj spirali lošeg odnosa prema srpskom nacionalnom identitetu, postavljaju vrednosti i govore kako treba da budemo uređeni”, rekao je Dodik.

Poručio je da je Јasenovac najveće stradanje Srba u istoriji i da je vrijedno da se snimi film o tom logoru, kako bi buduće generacije na razumljiv način shvatile šta se tamo dešavalo.

Naveo je i da je njegova porodica stradala u Јasenovačkom logoru i dodao da u pograničnim opštinama pored Јasenovca, 25 godina kasnije, nije bilo vojnika, niti se rodilo dijete, jer su ustaše formirale dječje logore. Predsednik Srpske je rekao i da nas naša vera uči da treba da oprostimo, a da “sa oprostom ide i smiraj”.

“Naprosto, mi do smiraja ne možemo da dođemo, jer kad god odem u Gradinu, ili bilo gdje, lelek i jauk u krošnjama drveća nedužnih ljudi, djece, žena, svih onih koji su stradali samo zato što su Srbi, ne može ni meni ni mom pokoljenju da donese smiraj koji nam treba”, naveo je Dodik. “Generacija naših savremenika nije i ne može da bude kriva, ali ne smijemo mi da izgubimo naše emocije i naše sjećanje na ogroman broj nedužnih i stradalih”, istakao je predsjednik Dodik. Naglasio je i da Srbi treba da oproste, ali ne da zaborave, kao i da danas na prostoru BiH postoji država u kojoj ništa ne funkcioniše.

“Republika Srpka je priča o slobodi, srpski narod će živjeti sa drugima, ali braniće svoj identitet, ne ugrožavajući druge”, poručio je Dodik. Naglasio je i da je važno da se smogne snage i pronađu finansijska sredstva, kako bi se stradanje Srba u NDH tokom Drugog svjetskog rata proglasilo genocidom.

Govoreći o Srebrenici, Dodik je istakao da je to bilo veliko stradanje i veliki zločin, ali da se ne može prihvatiti kvalifikacija kao što je genocid.

Prije tačno 75 godina stvorena je monstrum država, država zločina, koja je prevazišla sve nacističke snove o istrebljenju drugih rasa – rođena je NDH, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji u Јugoslovenskoj kinoteci.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je obraćajući se prisutnima da je NDH najveća grobnica Srba. “Nezavisna Država Hrvatska, formirana 10. aprila 1941. godine je najveća grobnica Srba i masovna grobnica za Јevreje i Rome”, rekao je Vučić. “Srbi nisu ljudi, oni su Srbi, oni su gori od svega – to je bila jedina i ostala jedina nacistička ideologija NDH”, rekao je premijer Srbije.

Podsjetio je da je NDH osnivala i logore za djecu. “Osnivali su logore za djecu, djecu, djecu. To je mjesto u kojem se i danas čuje tišina, tišina glasnija od svake buke”, rekao je premijer. Kada je 10. aprila proglašena NDH tamo je živjelo više od milion Srba, a danas je taj broj, podsjeća Vučić, za 80 odsto manji. To je desetkovanje čitavog naroda za samo 75 godina, poručio je premijer Vučić.

Kinoteka u okviru programa “Vreme zločina” prikazuje filmove nekih od najznačajnijih autora sa ovih prostora – “Јasenovac” Bogdana Žižića i “Gospa kraljica Hrvata” Krsta Škanate.

U Kinoteci su prisutvovali i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, članovi Vlade, predstavnici Republike Srpske, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici Srpskog narodnog vijeća, kao i preživjeli logoraši.

Pod zaštitom nacističkih okupatora aprila 1941. godine u Zagrebu je proglašena Nezavisna Država Hrvatska, pod vođstvom Ante Pavelića, koji je predvodio teroristički hrvatski ustaški pokret. Formiranje NDH je podržao i lider Hrvatske seljačke stranke Vlatko Maček. U NDH je ubrzo započeo masovni teror nad Srbima i Јevrejima. Do jeseni 1941. u Srbiju je protjerano oko 200.000 Srba. Srbe koji su ostali u NDH rimokatolička crkva u Hrvatskoj prisilno je pokrštavala, a najdrastičniji oblik terora bili su masovni pokolji.

Samo u Јasenovcu usmrćeno je prema procjenama 700.000 ljudi, ogromnom većinom Srba. Ta najveća “fabrika smrti” u Drugom svjetskom ratu na Јugoistoku Evrope radila je punom parom od ljeta 1941. do kraja aprila 1945, kada su poslije neuspješne pobune preostalih logoraša u Јasenovac ušli pripadnici NOVЈ.

Izvor: SRNA/RTS

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.